Na Tachovsko vstupuje nadnárodní skupina Rieter, zaměstná 80 lidí

12.05.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bor (Tachovsko) 12. května (ČTK) - Přední evropský výrobce autodílů vstupuje do průmyslového parku CTPark Bor u Tachova. Podle informací ČTK jde o firmu Rieter Automotive, výrobce tepelných a zvukových izolačních dílů do motorových vozidel všech světových značek.

"Do čtvrtého čtvrtletí vznikne v nové nájemní hale 80 nových míst," řekla generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová, podle níž se investor rozhodl velmi rychle. Jeho jméno ale neuvedla s tím, že si ho zatím nepřeje zveřejnit. Rieter Automotive patří do Rieter Group, skupiny dodavatelů linek a strojů pro výrobu přízí, chemických vláken, netkaných textilií a dílů pro automobily.

V Česku už vyrábí od předloňska v Chocni tepelné a zvukové izolační díly lisováním netkaných textilií. Dále má švýcarská nadnárodní skupina Rieter dva závody v Ústí nad Orlicí a Žamberku, kde vyrábí a vyvíjí textilní stroje a strojírenské díly.

Podle Rudyšarové se investor rozhodl pro moderní prostory pro lehkou výrobu a skladování v západočeském Boru proto, že odtud může snadno a efektivně obsluhovat automobilky v Německu. Volil mezi úpravami haly v CTParku Bor a výstavbou nových prostor na míru. Kvůli dodržení termínu dodávek zvítězila první varianta.

Společnost si pronajala více než 6200 m2 skladových a výrobních ploch, přes 600 m2 kanceláří a téměř 800 m2 pro zázemí a technické prostory, uvedl Karel Stránský z realitní a poradenské firmy Colliers International, která investora zastupovala.

Investor využije novou halu pro výrobu a lehkou montáž autodílů pro svého klienta - jednu z největších německých automobilek; podle ČTK jde o nový kontrakt pro BMW. "Díky strategické poloze, kvalitní infrastruktuře a levnější a kvalifikované pracovní síle je ČR pro firmy ze západní Evropy stále velmi žádanou lokalitou," uvedl Stránský.

Západní Čechy jsou dnes spolu s Prahou vůbec nejvyhledávanější lokalitou v segmentu průmyslových a logistických nemovitostí. "Rozhodnutí investora potvrzuje všechny výhody, které Tachovsko nabízí, a předznamenává tak příchod dalších firem, s nimiž ve spolupráci s Colliers International jednáme," uvedl Milan Kratina z CzechInvestu.

Majitel areálu v Boru, společnost CTP Invest, provozuje v západních Čechách dva moderní průmyslové areály: CTPark Bor a CTPark Plzeň, které dohromady nabízejí téměř 900.000 m2 ploch pro skladování a lehkou výrobu. Neobsazenost průmyslových ploch v západočeském regionu patří podle Kratiny k nejnižším a trvale klesá.

"V Boru máme nyní ještě volných 18.000 m2, tedy část haly o ploše 64.000 m2, a ještě jednu část bude dobírat CEVA Logistik," řekl Jakub Pelikán z CTP Investu. Jakmile se developerovi podaří obsadit všechny prostory, okamžitě začne stavět další halu o ploše 36.000 m2, na níž má stavební povolení a vznikla by do šesti měsíců. "Nebudeme ale stavět spekulativně, jen po konkrétní poptávce investora," dodal.

Volný prostor se podle Pelikána podaří obsadit velmi rychle, protože CTP eviduje několik zájemců. "Na Plzeňsku je nyní výrazně lepší situace než před rokem, ale v celém ČR bych byl střízlivější," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK