Zadlužování země považuje za nebezpečné 90 procent Čechů

18.05.2010 | , Zlatá koruna
Tiskové zprávy


Exkluzivní výzkum prováděla společnost Ipsos Tambor pro VII. Fórum Zlaté koruny, které se uskutečnilo 17. května v Praze pod názvem „Ekonomika versus politika aneb VOLBY 2010“. Výzkum byl zaměřený na to, jak lidé hodnotí programy politických stran a jejich přístup ke snižování deficitu veřejných financí, nezaměstnanosti a boji s korupcí. Tato témata byla také hlavní náplní VII. Fóra Zlaté koruny.

Výzkum proběhl začátkem května na reprezentativním souboru české populace 1038 respondentů starších 18 let. Zjistil, že ekonomické programy politických stran při nadcházejících volbách budou ovlivňovat rozhodování velké většiny voličů. Pro dvě třetiny voličů budou hlavním kritériem nebo k nim při rozhodování koho volit přihlédnou. Polovina dotazovaných zároveň uvedla, že nevěří předvolebním slibům politiků a druhá polovina věří těmto slibům je částečně.

Podle tohoto květnového výzkumu Ipsos Tambor považuje 91 % populace zadlužování země za reálné nebezpečí. Na to, která politická strana má nejlepší plán na snižování deficitu veřejných financí, nemá česká populace vyhraněný názor. Z hlediska řešení deficitu lidé věří nejvíce nové straně  TOP 09 (16 %) před ODS (15 %). Stejnou důvěru (11 %) zaznamenaly ČSSD a Věci veřejné.

Pokud jde o řešení nezaměstnanosti, zde má náskok ČSSD, které věří 18% lidí, ODS 14 % a s větším odstupem jsou na tom stejně TOP 09 a Věci veřejné s 8 %.

Celá pětina populace je přesvědčena, že účinný plán pro boj s korupcí nemá žádná politická strana. Souboj o důvěru v boji s korupcí vyhrávají Věci veřejné s 19 %, kterým lidé věří výrazně více než dvěma nejsilnějším stranám ČSSD a ODS. Další pořadí je TOP 09 (11 %), ČSSD (9 %) a ODS (7 %).

Přesně polovina populace (50 %) nepovažuje redukci a snižování výdajů v sociální oblasti za dobrý krok a tato opatření nepodporuje. Zavedení progresivní daně by uvítaly téměř tři pětiny populace (58 %). S nutností důchodové reformy v ČR souhlasí 83 % populace. Více než polovina lidí (54 %) podle tohoto výzkumu Ipsos Tambor hodnotí negativně poplatky u lékaře. Míra tolerance k placení poplatků roste s dosaženým vzděláním a u vysokoškoláků dosahuje 63%.

Další skupina dotazů souvisela s probíhající ekonomickou krizí. Podle výzkumu vzrostl oproti šetření provedenému v dubnu 2009 z 13 % na 22 % podíl těch, kteří vidí vývoj své ekonomické situace optimisticky. Přibližně polovina lidí stejně jako před rokem se domnívá, že jejich ekonomická situace i v tomto roce zůstane stejná.

Zatímco loni v dubnu si myslelo 62 % lidí, že se ekonomická situace v České republice bude zhoršovat, dnes si totéž myslí 33 % lidí. Z 26 % na 51 % vzrostl počet těch, kteří si myslí, že ekonomické podmínky v ČR zůstanou stejné, nezhorší se ani nezlepší.

Obavy ze ztráty zaměstnání stále trvají, v souvislosti s krizí se o svou práci stále bojí téměř polovina lidí (49 %). Výzkum zkoumal i některé reakce na návrhy, které zaznívají v souvislosti s opatřeními ke snížení nezaměstnanosti. Na otázku, zda by se mělo zjednodušit a zrychlit propouštění pracovníků odpověděla negativně většina respondentů. Proti tomuto opatření se vyslovilo 66 % dotazovaných, pro jeho zavedení je 22 %. Téměř dvě třetiny populace (62 %) by byly ochotny pracovat na zkrácený úvazek. Na zkrácený pracovní úvazek jsou nejčastěji ochotni lidé pracovat v rozpětí jednoho až 12 měsíců (65 %). Ochota dočasně pracovat za nižší plat je u české populace velmi vyrovnaná, roste s výší dosaženého vzdělání a klesá s přibývajícím věkem. Za nižší plat by bylo ochotno dočasně pracovat 45 % lidí. Nejčastěji jsou lidé ochotni pracovat za nižší plat po dobu 1 až 6 měsíců.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy