Francie upravuje penzijní systém

17.06.2010 | , Capital Partners
Tiskové zprávy


Za účelem celkových úspor v rozpočtovém systému se vláda francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho rozhodla realizovat některé zásadní změny v penzijní a daňové sféře. Jedná se tak o pokračování současného trendu zemí Eurozóny provádět potřebná opatření za účelem snížení fiskální náročnosti a snížení nákladů vládního dluhu.

Konkrétními opatřeními pro Francii má být posunutí hranice odchodu do důchodu z 60 na 62 let do roku 2018,“ uvádí Josef Stoulil, analytik Capital Partners a dodává: „Dále pak zvýšení daní na kapitál určený k další fiskální stabilizaci.“

V oblasti kapitálových příjmů bude vláda zvyšovat daňovou zátěž na akciové opce, dividendy a kapitálové zisky a dojde také ke zvětšení nejvyšší sazby daně z příjmů o 1 % na   41 %. „Zvýšením hranice odchodu do důchodu bude ušetřeno v penzijním systému cca 19 mld. EUR do roku 2018,“ uvádí Josef Stoulil, analytik Capital Partners a dodává: „Daňové úpravy pak přinesou do rozpočtu až 3,7 mld. EUR již v příštím roce.“

Tímto posunutím důchodového věku se Francie připojuje k dalším evropským zemím včetně Německa, Španělska a Itálie, které také přistoupily k aplikaci těchto opatření, aby ošetřily ztráty v penzijním systému. Uvedené penzijní zdroje jsou v posledních letech pod stále rostoucím tlakem z očekávání demografických tendencí jako je například prodlužování délky života obyvatelstva či klesající míra porodnosti.

Odhady francouzské vlády hovoří o tom, že státní penzijní fond v tomto roce zaznamená ztráty ve výši 10,7 mld. EUR. V loňském roce tato ztráta činila 8,2 mld. USD a v roce 2008 se jednalo o 5,6 mld. USD. „Uvedení do rovnováhy v důchodové oblasti se očekává až v roce 2018,“ komentuje  Josef Stoulil, analytik Capital Partners a dodává: „Pokud by se tedy některé podobné, zejména systémové či reformní změny měly provádět i v České republice, lze od naznačeného časového horizontu změn ve Francii odvozovat náročnost celého procesu, který si podle francouzských měřítek vyžaduje dvě volební období postupné realizace.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy