Euro vůči dolaru stouplo na třítýdenní maximum nad 1,24 USD

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. června (ČTK) - Euro dnes vůči dolaru poprvé za zhruba tři týdny stouplo nad hranici 1,24 USD, protože úspěšný prodej španělských dluhopisů zmírnil obavy ohledně stavu španělských veřejných financí. Jednotnou evropskou měnu podpořil rovněž pokračující růst na evropských akciových trzích.

Euro se vyšplhalo až na 1,2412 USD, poté ale o část zisků přišlo. Kolem 15:30 SELČ se prodávalo za 1,2392 USD. Oproti středečnímu závěru tak vykazovalo nárůst o 0,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Švýcarský frank však vůči euru posílil o procento poté, co švýcarská centrální banka upustila od svého záměru podniknout agresivní kroky proti růstu domácí měny.

Španělské ministerstvo financí v dnešní pozorně sledované aukci státních dluhopisů úspěšně umístilo obligace v objemu 3,5 miliardy eur (zhruba 90 miliard Kč). Zájem byl značný, země ale bude muset i tak platit citelně vyšší úrok, než dosud platila u papírů se stejnou dobou splatnosti.

Analytici upozornili, že přetrvávají obavy ohledně španělských bank a že trh čeká na výsledky jejich zátěžových testů, které by v brzké době měla zveřejnit španělská centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK