PRŮZKUM REUTERS-ČNB ponechá 23/06 sazby beze změny

17.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


CO: ČNB rozhoduje o sazbách

KDY: 23.června, verdikt ve 13:00, tisková konference 14:30

PŘEDPOVĚĎ REUTERS: Všichni analytici čekají, že banka ponechá hlavní dvoutýdenní repo sazbu na historickém dně 0,75 procenta, kde se ocitla po nečekaném květnovém snížení o 25 bazických bodů.

Průzkumu se zúčastnili zástupci 17 institucí. Všichni respondenti také uvedli, že příští pohyb bude o 25 bazických bodů vzhůru. Pět analytiků jej vidí ve druhém pololetí letošního roku, zatímco devět až v prvním pololetí roku 2011.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Inflační tlaky zůstávají tlumené. Spotřebitelské ceny, na něž se centrální banka zaměřuje, stouply v květnu sice mírně nad úroveň předpovídanou ČNB, ale upravená inflace bez paliv byla "výrazně negativní", uvedla banka.

Ceny dovozů působily protiinflačně a inflační tlaky vyvěrající z domácí ekonomiky byly slabé.

Data přicházející z ekonomiky ukazují pokračující zlepšování situace: Zpřesněná data o HDP za první kvartál ukázala spotřebu a celkový sentiment nad odhady.

Nezaměstnanost klesla, což podpořilo očekávání, že by domácí ekonomika měla pokračovat ve zotavování, ačkoli maloobchodní tržby v dubnu vyšly chabě a plánovaná úsporná opatření budou pravděpodobně stát v cestě k oživení poptávky.

Průmyslová výroba za duben předčila odhady, což ukazovalo na zotavení poptávky u klíčového partnera v Evropské unii, ačkoli otázkou zůstává, jak dlouho to potrvá vzhledem k navrhovaným úsporám v eurozóně.

Koruna se v 15:21 obchodovala na 25,705 za euro, poblíž hodnoty 25,200, již ČNB předvídala pro druhé čtvrtletí.

Viceguvernér Miroslav Singer řekl 2.června v rozhovoru pro Reuters, že teď nevidí důvod pro zvyšování sazeb.

Vrchní ředitelka Eva Zamrazilová řekla, že možná zváží zvýšení sazeb, pokud se domácí oživení ukáže jako udržitelné.

Zamrazilová řekla agentuře Bloomberg, že klíčová bude příští předpověď inflace v létě. Zlepší-li se oproti předchozím předpovědím prognózy růstu, naznačovalo by to, že sazby stoupnou dříve, než se čekalo, možná před koncem letošního roku.

Zasedání bude poslední, které povede guvernér Zdeněk Tůma, jenž z banky odchází na konci června.

DOPAD NA TRH: Ponechání sazeb beze změny by mělo trh ovlivnit pouze minimálně, neboť ten započítává stabilní sazby do konce roku. Trhy se soustředí na Tůmova slova z tiskové konference a jakýkoli náznak, že by sazby mohly začít růst.

Pro tabulku předpovědí klikněte na: [ID:nLDE65F24V]

Stránka České národní banky: www.cnb.cz

Česká makrodata: <ECONALLCZ>

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK