Elektronické viněty má dodat Kapsch, říká právní analýza MD

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Zakázku na dodávku elektronických vinět pro osobní automobily by měla dostat společnost Kapsch v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění (JŘBU). Tak zní závěr právní analýzy, kterou si nechalo zpracovat ministerstvo dopravy. Na dotaz ČTK to dnes řekl ministr Gustav Slamečka.

V otázce vinět je však ministr zatím opatrný. Na jedné straně musí respektovat platný zákon, který počítá se zavedením vinět od ledna, na druhé straně sleduje jednání o nové vládě, kde se strany ODS, TOP09 a Věci veřejné dohodly na odkladu vinět na neurčito.

K definitivnímu zastavení projektu vinět však strany musejí změnit zákon, a to co nejrychleji, aby MD stihlo zadat státní tiskárně cenin výrobu klasických nalepovacích známek.

Slamečka s ohledem na dočasný mandát úřednické vlády podle svých slov zřejmě JŘBU nevypíše. Výsledek právní analýzy si chce navíc nechat prověřit na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, o názor požádá rovněž vládu.

"Očekávám, že se k tomu vláda nějak postaví, předpokládám, že vláda doporučí nevypisovat řízení," uvedl ministr. Jak ale uvedl již dříve, JŘBU je jediným schůdným scénářem, jak stihnout zavedení vinět od ledna.

JŘBU se využívá například v případech, kdy by vstup konkurence mohl ohrozit originální know-how a technologie nějaké firmy. Viněty totiž budou fungovat v mýtném systému Kapsche.

Jako druhou možnost zkoumali právníci vypsání otevřené veřejné soutěže. Pokud by ale dospěli k názoru, že je soutěž nezbytná, muselo by se zavedení vinět podle MD odložit minimálně o rok.

Zavedení vinět kritizují někteří odborníci. "Tak, jak je to navrženo, je to nesystémová inovace. Pouze se rychle utratí peníze, normální hospodář si přitom v době krize velmi rozmyslí, za co prostředky vydá," řekl ČTK nedávno předseda vědecké rady České společnosti pro kybernetiku a informatiku Jiří Kofránek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK