Summit EU se shodl na posuzování rozpočtových parametrů v Bruselu

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. června (zpravodajové ČTK) - Lídři členských států Evropské unie se dnes dohodli na summitu v Bruselu na posuzování národních rozpočtových parametrů. Novinářům to dnes řekl český premiér Jan Fischer. Podle něj nejde o kontrolu rozpočtů v Bruselu ještě před jejich schválením v národních parlamentech, které se obávali někteří evropští i čeští politici.

Takzvaný evropský semestr, jak celou proceduru EU nazývá, je tak v podstatě jen změnou načasování odevzdání a kontroly takzvaných konvergenčních programů a programů stability. Ty země EU a eurozóny Evropské komisi posílají na podzim každého roku a nastiňují v nich vývoj státního hospodářství v nejbližších letech. Místo podzimu nyní mají státy programy odevzdávat na začátku roku.

Posuzování rozpočtových parametrů v Bruselu vyvolalo před nedávnem mediální "přestřelku" mezi pravděpodobným budoucím premiérem Petrem Nečasem (ODS) a ministrem financí Eduardem Janotou. Nečas kritizoval Janotu, že na zasedání ministrů financí EU posuzování rozpočtů v Bruselu podpořil. Janota ovšem odmítl, že by unijní návrh měl jakýkoliv dopad na národní suverenitu či pravomoci českého parlamentu.

urm pkt vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK