Japonská vláda zlepšila hodnocení domácí ekonomiky

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. června (ČTK) - Japonská vláda dnes poprvé za tři měsíce zlepšila hodnocení domácí ekonomiky, protože stoupající export podpořil podnikové výdaje a stimulační opatření zvýšila výdaje spotřebitelů. Vláda ve své pravidelné měsíční zprávě rovněž potvrdila, že hodlá spolu s japonskou centrální bankou bojovat proti deflaci, a označila tento boj za svou hlavní prioritu.

Japonská ekonomika se podle vlády neustále zotavuje a má základy pro udržitelné oživení. V předchozím hodnocení vláda uvedla, že ekonomika se sice zotavuje, ale zůstává křehká. Vláda dnes rovněž poprvé od března zlepšila výhled pro kapitálové výdaje. "Ekonomika je podporována důsledky politických opatření a exportu," uvedl parlamentní tajemník úřadu vlády Keisuke Cumura.

Japonská vláda nicméně opět upozornila na potenciální negativní důsledky výkyvů na finančních a kapitálový trzích a možného zpomalení hospodářského růstu v zahraničí, zejména v Evropě.

Japonský hrubý domácí produkt se v prvním čtvrtletí díky silnému exportu zvýšil o 1,2 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o rovné procento. Trvalé oživení japonské ekonomiky je však ohroženo pokračujícím poklesem cen.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK