EU zpřísní rozpočtová pravidla, zveřejní testy bank

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Lídři EU posílí rozpočtová pravidla, koordinaci...

...politiky

* Rozpočtoví hříšníci budou čelit sankcím

* Představitelé se shodli na bankovní dani, zátěž. testech

BRUSEL, 18.června (Reuters) - Lídři Evropské unie se ve čtvrtek dohodli na obecném rámci přísnějších rozpočtových pravidel a na užší koordinaci ekonomické politiky s cílem vyslat směrem k finančním trhům signál, že dokáží zvládnout dluhovou krizi eurozóny a zabránit jejímu opakování.

Sedmadvacet členských zemí se také shodlo na potřebě průhlednějších "zátěžových testů" bank, jež ukazují jejich finanční kondici, s tím, že výsledky by měly být zveřejněny v druhé polovině července.

Členské státy se také dohodly, že země, jež nebudou plnit rozpočtové cíle, by měly čelit přísnějším sankcím, a že návrhy rozpočtů by měla ještě před jednotlivými národními parlamenty kontrolovat Evropská komise.

Dále se shodly na návrhu evropské bankovní daně a uvedly, že na summitu skupiny G20 v Torontu, jenž se bude konat 26. až 27.června, předloží návrh daně z finančních transakcí.

"Dnes si Evropská rada vyhrnula rukávy a ukázala, že když je společná politická vůle členských zemí a evropských institucí, dokážeme táhnout za jeden provaz," řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso.

Evropská unie, jež představuje více než 500 milionů obyvatel, se minulý měsíc dohodla na záchranné síti v objemu 500 miliard eur, jež má pomoci sužovaným státům eurozóny, a na záchranném balíčku pro Řecko v hodnotě 110 miliard eur.

Unii se ovšem i tak nepodařilo zažehnat obavy, že problémy se splácením dluhů, jež začaly v Řecku, se nerozšíří do dalších zemí eurozóny jako Španělsko.

Madridu se dostalo mnoha pochval za oznámená úsporná opatření a trhy čerpaly podporu ze čtvrteční úspěšné aukce španělských dluhopisů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK