Euro na třítýdenním vrcholu, dolar zranitelný

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 18.června (Reuters) - Euro se v pátek drželo na třítýdenním maximu, a mířilo tak k druhému týdnu zisků v řadě, zatímco dolar se jevil...

...zranitelný vůči dalším ztrátám po poklesu pod klíčovou technickou hodnotu.

Dolar klesal po sérii nečekaně slabých ekonomických údajů ze Spojených států, což stlačilo výnosy amerických dluhopisů na nejnižší úroveň za týden.

Euro si drželo zisky poblíž úrovně 1,24 dolaru s tím, jak investoři zavírali krátké pozice po solidní poptávce při čtvrteční aukci španělských státních dluhopisů, jež zmírnila obavy o schopnost Španělska obsluhovat svůj dluh a zvýšila chuť po rizikovějších aktivech.

"Obavy o finanční systém se zmírnily a někteří hráči na trhu znovu otvírají takzvané carry obchody a zaměřují se na výnosnější aktiva," uvedl Lee Hardman, měnový ekonom z Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Euro <EUR=> v 10:25 přidávalo 0,1 procenta na 1,2395 dolaru, když předtím vystoupalo až na 1,2416 dolaru.

Jednotná měna v tomto týdnu dosud posílila o více než 2 procenta, a dále se tak vzdálila od čtyřletého dna 1,1876 dolaru, na něž se propadla 7.června.

Evropští lídři se ve čtvrtek dohodli, že příští měsíc zveřejní podrobnosti zátěžových testů, jež ukazují finanční kondici jednotlivých bank, a že zpřísní rozpočtová pravidla s cílem obnovit kredibilitu měnové unie. [ID:nDOL825439]

Někteří hráči na trhu uvedli, že zveřejnění zátěžových testů posílí důvěru investorů v evropské banky, ovšem zazněly i hlasy, že testy by mohly odhalit křehkost sektoru a negativně ovlivnit euro.

Dolar klesal poté, co nárůst počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, nečekaně slabé údaje o průmyslové aktivitě a velký pokles spotřebitelských cen ve čtvrtek přiměly investory ke zmírnění očekávání, že americká centrální banka zvýší sazby. [ID:nN17254724]

Dolarový index <.DXY> ztrácel 0,16 procenta na 85,551 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK