Medveděv: Rusko sníží daně a bude dál privatizovat

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Petrohrad 18. června (ČTK) - Rusko chystá několik opatření na podporu ekonomiky. Od příštího roku patrně sníží nebo dokonce zruší některé daně, usnadní zahraniční investice a bude pokračovat v privatizaci některých klíčových podniků. Na ekonomickém fóru v Petrohradu to dnes řekl prezident Dmitrij Medveděv, který akci zahájil.

Změny, k nimž se Rusko chystá, mají ekonomiku modernizovat a přispět ke snížení její závislosti na příjmech z prodeje ropy. Tržby z prodeje ropy a zemního plynu v současné době plní ruský státní rozpočet asi z 60 procent. Snaha Kremlu tento poměr snížit podle agentury Reuters svědčí o tom, že na Rusko dolehly dopady krize patrně víc, než se předpokládalo.

Medveděv, který je zhruba v polovině svého funkčního období, považuje modernizaci za prioritu. Kromě toho, že chce od příštího orku zrušit daň z dlouhodobých kapitálových výnosů ze zahraničních investic a zavést i další daňové úlevy, například prosazuje také projekt Skolkovo. Ten má být ruskou odpovědí na americké hi-tech centrum Silicon Valley.

Ekonomické fórum v Petrohradu patří v Rusku k nejprestižnějším událostem svého druhu. Letos se ho ale nezúčastní premiér Vladimir Putin, který má v Moskvě jinou akci. Podle agentury Reuters lze ale vidět, že mezi Putinem a Medveděvem sílí rivalita.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK