FAKTOGRAFIE-Nový guvernér ČNB Miroslav Singer

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 18.června (Reuters) - Prezident Václav Klaus v pátek jmenoval novým guvernérem Miroslava Singra, jenž tak nahradí Zdeňka Tůmu, který...

...odchází po 10 letech 30.června.

Níže následuje faktografie, historie hlasování o úrokových sazbách a vyjádření z poslední doby od Miroslava Singra, jenž vstoupil do bankovní rady ČNB v roce 2005.

MIROSLAV SINGER, 42:

Profesionální a osobní údaje

* Singer byl jmenován do bankovní rady jako jeden z viceguernérů v únoru 2005. Dává přednost pružnému nastavování měnové politiky, obvykle rychle reaguje na proměny rizik inflační prognózy centrální banky, klíčové pro nastavení sazeb.

* V letech rychlého růstu ekonomiky před globální krizí byl Singer většinou hráčů na trhu vnímán jako "jestřáb", stoupenec vyšších sazeb. V posledních hlasováních nicméně Singer hlasoval pro uvolnění měnové politiky, někdy i v menšině.

* Po ukončení studia na Vysoké škole ekonomické v Praze (obor matematické metody v ekonomii) získal v roce 1995 titul PhD na University of Pittsburgh.

* Singer působil jako přednášející a analytik, zasedal rovněž v představenstvech českých firem. V roce 2001 nastoupil jako ředitel do skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

* Firmy si váží Singrovy zkušenosti v privátním sektoru. Podle analytiků je ve svých vyjádřeních transparentní a dobře čitelný pro trhy.

* Singer je fanoušek rockové hudby, například Iggyho Popa.

* Pěstuje víno spolu se svým otcem v obci Žalhostice u Litoměřic. V jednom rozhovoru svůj koníček označil za "užitečný golf", protože na rozdíl od této hry, jíž se nevěnuje, stojí na konci nějaký produkt.

* V dubnovém rozhovoru pro časopis Reflex se Singer zmínil o své dietě, s níž se měl dostat pod 100 kilogramů. Řekl, že letos již shodil 35 kilogramů poté, co od nástupu do bankovní rady ČNB přibral 13 kilo.

Hlasování a výhled sazeb

ČNB snížila od srpna 2008 sazby v osmi krocích celkem o 300 bazických bodů na rekordní dno 0,75 procenta. V tomto období se bankovní rada sešla nad sazbami patnáctkrát.

Singer hlasoval spolu s většinou pro všechna snížení sazeb během tohoto cyklu, ale v jednom případě chtěl razantnější redukci hlavní dvoutýdenní repo sazby než ostatní členové bankovní rady. Dvakrát se připojil k většině hlasující pro ponechání sazeb beze změny.

Čtyřikrát byl přehlasován kolegy, kteří chtěli ponechat sazby beze změny, zatímco Singer hlasoval pro snížení o čtvrt procentního bodu. Jednou se hlasování nezúčastnil.

Všech 17 analytiků oslovených v průzkumu Reuters 17.června čeká, že ČNB ponechá na zasedání příští týden sazby beze změny.

Z rozhovoru pro Reuters, 2.června

"Nenastala žádná událost, jež by mě přiměla k úvaze, že by se něco mělo změnit. Situace se vyvíjí do značné míry tak, jak jsme čekali."

"Pro bankovní radu je těžší snižovat sazby. Stále to cítím. Sazby jsou bezprecedentně nízko." [ID:nMUL254919]

(Autoři: Jana Mlčochová a Jason Hovet; Editoval: Robert Müller)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK