KOMENTÁŘE 2-Singer se stává guvernérem České národní banky

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 18.června (Reuters) - Český prezident Václav Klaus v pátek jmenoval novým guvernérem České národní banky Miroslava Singra, jenž nahradí...

...Zdeňka Tůmu končícího ve funkci k 30.červnu. [ID:nMUL840762]

Následují komentáře analytiků a stratégů k tomuto rozhodnutí.

LARS CHRISTENSEN, ŘEDITEL VÝZKUMU, DANSKE BANK

"Není to velké překvapení vzhledem k prezidentovým preferencím a samozřejmě z toho plyne určitá kontinuita. Pravděpodobně to nezmění měnovou politiku, ale Singer je evidentně sdílnější než Tůma."

"Největším nebezpečím je, že v jeho názorech je příliš znát jeho povaha, občas byly jeho názory trochu nevypočitatelné... Uvidíme, jak se přizpůsobí."

"Celkově nejde o velkou změnu v očekáváních spojených s měnovou politikou, ale co se týká komunikace, tak se trochu obávám, že by mohla být o něco nevyzpytatelnější."

JAN VEJMĚLEK, ŘEDITEL EKONOMICKÉHO A STRATEGICKÉHO PRŮZKUMU, KOMERČNÍ BANKA

"Nebylo to žádné překvapení. Nečekal bych žádnou zásadní změnu, jelikož Singer byl už nějaký čas viceguvernérem. Má zkušenosti."

"Pro finanční trhy z toho neplyne žádná změna. Singer často komunikoval s trhy, s analytiky."

"Později uvidíme, kdo bude novým viceguvernérem a novým členem rady."

RAFFAELLA TENCONI, HLAVNÍ EKONOMKA, WOOD & CO

"Je to výborná volba. Je extrémně kompetentním a velmi silným kandidátem se pevným postojem jak k finančnímu dohledu, tak k ekonomice"

"Také zvýší důvěryhodnost nezávislosti centrální banky."

"Řekla bych, že Singer zřejmě bude pokračovat ve své rétorice, jež bývá značně proměnlivá a překvapivá, ale hlavně si nemyslím, že je to tak důležité. Ekonomika má silné fundamenty."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK