VERZE 3-Prezident jmenoval guvernérem ČNB Miroslava Singra

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává citát nového guvernéra o sazbách,...

...souvislosti)

PRAHA, 18.června (Reuters) - Prezident Václav Klaus v pátek jmenoval guvernérem České národní banky (ČNB) jejího dosavadního viceguvernéra Miroslava Singra, aby banku vedl v čase turbulencí v globální ekonomice.

Nový guvernér se ujme své funkce 1.července poté, co ji opustí Zdeněk Tůma.

Singer řekl po svém jmenování novinářům, že centrální banka nyní není pod žádným tlakem poté, co během globální krize razantně uvolnila měnovou politiku.

"Nevidím v tuhle chvíli událost, nebo (něco) co by nás tlačilo do něčeho jiného než možná dalšího vybrušování," řekl, a potvrdil tak své vyjádření z rozhovoru pro Reuters ze 2.června. [ID:nMUL254919]

Prezident Klaus po jmenování Singra řekl, že ČNB je teď v "nejlepších možných rukou" a čekají ji velké úkoly.

"Aby se vyrovnávala s ambicemi dnešní nelehkou situaci v Evropě řešit falešnými cestami na úkor zásadního omezení fungování trhu, včetně fungování bankovního systému," řekl.

Singer hlasoval spolu s většinou bankovní rady pro všechna snížení sazeb během cyklu započatého v srpnu 2008, během kterého sazby klesly v osmi krocích celkem o 300 bazických bodů na rekordní dno 0,75 procenta.

Všech 17 analytiků oslovených v průzkumu Reuters 17.června čeká, že ČNB ponechá na zasedání příští týden sazby beze změny.

Pro FAKTOGRAFII nového guvernéra klikněte na [ID:nMUL840786]

Pro KOMENTÁŘE klikněte na [ID:nDOL841377]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK