Polský antimonopolní úřad: EPH smí koupit důl Silesia

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 18. června (zpravodajka ČTK) - Polský úřad pro ochranu hospodářské soutěže souhlasí s tím, aby společnost Energetický a průmyslový holding (EPH), jejímiž akcionáři jsou firmy J&T, PPF a Daniel Křetínský, koupila černouhelný důl Silesia nedaleko českých hranic. Dnes o tom informovala polská agentura PAP. Předběžná kupní smlouva by s majitelem dolu, těžební společností Kompania Wenglowa, mohla být podepsána ještě tento měsíc.

Prodej pozemků dolu bude muset ještě odsouhlasit polské ministerstvo vnitra, řekl mluvčí Kompanie Wenglowé Zbigniew Madej.

Důl Silesia, který se nachází 30 kilometrů od českých hranic, se těžební společnost Kompania Wenglowa snažila prodat již třikrát, mezi zájemci byl i ČEZ. Ale teprve letos začal prodej Silesie nabývat konkrétnějších obrysů, když o důl projevila zájem firma Przedsiembiorstwo Górnicze Silesia (PGS), kterou založili pracovníci dolu a jejímž investorem se v únoru stal právě EPH. Ztrátovému dolu do té doby hrozila likvidace.

Za Silesii její nový majitel podle neoficiálních informací zaplatí výrazně méně než 111,5 milionu zlotých (705,7 milionu korun), na kolik byl důl oceněn před několika lety.

Holding vedený Křetínským získal sympatie Poláků zejména slibem dlouhodobě do dolu investovat, a to v řádech miliard korun, a také záměrem až dvojnásobně rozšířit těžbu. Zásoby uhlí v Silesii jsou odhadovány na přibližně 460 milionů tun. Nicméně pro jejich těžbu budou třeba velké investice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK