VERZE 4-Singer jde do čela ČNB, analytici vidí kontinuitu

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Singer převezme Tůmovu funkci 1...

...července

* Singer nevidí tlaky, leda na dolaďování měnové politiky

* Komunikace by mohla být náročnější -analytici

* Velkým úkolem ČNB bude otázka regulace -Klaus

Jana Mlčochová a Roman Gazdík

PRAHA, 18.června (Reuters) - Prezident Václav Klaus v pátek jmenoval guvernérem České národní banky (ČNB) jejího dosavadního viceguvernéra Miroslava Singra, jenž podle analytiků představuje dobrou volbu a kontinuitu, ale i možnost náročnější komunikace.

Nový guvernér nastoupí do funkce 1.července poté, co ji opustí Zdeněk Tůma.

Singer řekl po svém jmenování novinářům, že centrální banka nyní není pod žádným tlakem poté, co během globální krize razantně uvolnila měnovou politiku.

"Nevidím v tuhle chvíli událost, nebo (něco) co by nás tlačilo do něčeho jiného než možná dalšího vybrušování," řekl, a potvrdil tak své vyjádření z rozhovoru pro Reuters ze 2.června. [ID:nMUL254919]

Analytici Singrovo jmenování vesměs přivítali, zazněly ovšem i poznámky o možnosti poněkud komplikovanější komunikace.

"Je to výborná volba. Je extrémně kompetentním a velmi silným kandidátem, který se vyzná jak ve finančním dohledu, tak v ekonomice"," řekla Rafaella Tenconi, hlavní ekonomka Wood & Co.

Lars Christensen, ředitel výzkumu z Danske Bank, řekl, že "co se týká komunikace, tak se trochu obávám, že by mohla být o něco nevyzpytatelnější."

Singer hlasoval spolu s většinou bankovní rady pro všechna snížení sazeb během cyklu započatého v srpnu 2008, během kterého sazby klesly v osmi krocích celkem o 300 bazických bodů na rekordní dno 0,75 procenta.

Martin Lobotka z České spořitelny uvedl, že Singer nezapadá do tradičního dělení centrálních bankéřů na protiinflační "jestřáby" a prorůstové "holubice", spíše by jej označil za "Pana flexibilního".

"V NEJLEPŠÍCH RUKOU"

Dosavadní viceguvernér se v ČNB zabýval také bankovním dozorem, jenž nyní poutá značnou pozornost poté, co se lídři členských zemí Evropské unie ve čtvrtek dohodli, že by se měly zveřejňovat individuální výsledky zátěžových testů evropských bank. [ID:nLDE65G0TA]

"Nejtěžší (teď) je... nalézat pozice, které se nám povede obhájit a které uchovávají zdravý rozum," řekl Singer.

Zátěžové testy ČNB dříve v pátek ukázaly, že by český bankovní systém měl ustát šoky podle všech scénářů. [ID:nWLA6570]

Prezident Klaus po jmenování Singra řekl, že ČNB je teď v "nejlepších možných rukou" a čekají ji velké úkoly.

"Aby se vyrovnávala s ambicemi dnešní nelehkou situaci v Evropě řešit falešnými cestami na úkor zásadního omezení fungování trhu, včetně fungování bankovního systému," řekl.

Prezident musí po Singrově posunu do guvernérského křesla najít nástupce na jeho uprázdněné místo v sedmičlenné bankovní radě. Příští týden se rada nicméně sejde ještě ve staré sestavě.

Všech 17 analytiků oslovených v průzkumu Reuters čeká, že ČNB ponechá na zasedání 23.června sazby beze změny.

Pro FAKTOGRAFII nového guvernéra klikněte na [ID:nMUL840786]

Pro KOMENTÁŘE klikněte na [ID:nDOL841377]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK