Španělsko dělá správné kroky pro ekonomické oživení, řekl šéf MMF

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 18. června (ČTK) - Španělská vláda podniká správné reformní kroky, které podpoří hospodářské oživení, a pokud je Španělé přijmou, pak ekonomika obnoví růst. Řekl to dnes výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn po setkání se španělským premiérem José Luisem Zapaterem. Upozornil však, že některá restriktivní opatření ve snaze o rozpočtové úspory mohu růst naopak zbrzdit. Finanční trhy se obávají, že Španělsku hrozí kvůli vysokým deficitům a špatným vyhlídkám ekonomického růstu dluhová krize řeckého typu.

Zapatero na společné tiskové konferenci s šéfem MMF prohlásil, že Španělsko prokázalo vůli realizovat nutné reformy, a vyjádřil přesvědčení, že fiskální konsolidace nezpomalí oživení ekonomiky. "Jestliže budou mít reformy sílu vytvořit nezbytnou důvěru, nemělo by se to dotknout ekonomického oživení," řekl Zapatero. Dodal, že jeho vláda zatím žádná nová opatření v ekonomice nechystá.

Španělský parlament minulý měsíc těsnou většinou schválil plán rozpočtových úspor v hodnotě 15 miliard eur (386 miliard Kč), který má letos snížit rozpočtový deficit na 9,3 procenta hrubého domácího produktu z loňských 11,2 procenta HDP a v příštím roce na šest procent. Menšinová vláda tento týden schválila návrh reforem, které uvolňují tuhou regulaci trhu práce a měly by motivovat firmy k přijímání zaměstnanců.

Španělsko trpí strukturálními problémy a špatným stavem veřejných financí a je finančními trhy považováno za dalšího adepta na mezinárodní finanční pomoc, kterou už od MMF a Evropské unie dostalo minulý měsíc Řecko. V posledních dnech se objevily v tisku spekulace, podle nichž Madrid hodlá požádat MMF a EU o finanční pomoc. EU a MMF tyto zprávy důrazně popřely.

Strauss-Kahn vyjádřil obavy o ekonomický růst v zemích eurozóny, které nastoupily v posledních týdnech cestu k rozpočtovým úsporám a konsolidaci veřejných financí. Označil však rozhodnutí vlád EU za správná.

Za důležitý krok označil šéf MMF plné zveřejnění dokončovaných zátěžových testů bank, na němž se šéfové zemí EU dohodli na čtvrtečním summitu. Zapatero k tomu dodal, že zveřejnění testů, které mají ukázat, jak jsou banky v EU odolné vůči novým krizím, je klíčem k uklidnění finančních trhů a obnovení důvěry investorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK