MD nemá smlouvy o pozemcích pro D11, Štros ale věří v dohodu

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Ministerstvo dopravy zatím nemá podepsané smlouvy s majitelkami pozemků pro dálnici D11. ČTK to řekl ministr dopravy Gustav Slamečka. Pokud smlouvy nedostane vláda na stůl do pondělí, přistoupí k vyvlastnění. Syn a právní zástupce jedné z majitelek David Štros ale věří v dohodu.

Pondělí je posledním termínem, který vláda stanovila pro uzavření dohody a předložení podepsaných smluv mezi státem a majitelkami sestrami Ludmilou Havránkovou a Jaroslavou Štrosovou. "Žádnou reakci z druhé strany nevidím, včera jsme ještě poslali výzvu oběma zástupcům, ale zatím na ni nereagovali," uvedl Slamečka. Dodal ale, že termín vyprší až v pondělí.

Štros na rozdíl od od svého vyjádření z poloviny týdne dnes hýřil optimismem. "Vše vypadá báječně, na všem se dohodneme," řekl ČTK. Právě spoluvlastnický podíl jeho matky na jednom z pozemků, který činí zhruba 1400 metrů čtverečních, se stal v posledních týdnech jablkem sváru mezi státem a rodinou Štrosových.

Stát Štrosové nabídl výměnou jiný pozemek, avšak bez přístupové cesty. To se rodině nelíbí, zástupci ministerstva dopravy i premiér Jan Fischer ale několikrát deklarovali, že se navržená smlouva měnit nebude.

Zatímco v polovině týdne Štros hrozil, že smlouvu nepodepíše a bude se soudit, dnes hovořil jinak. Problém se údajně vyřeší smluvním příslibem budoucího řešení, kterým je vybudování přístupové cesty. Štros tak věří, že v pondělí ráno bude mít vláda smlouvu na stole, případně termín na základě nových informací znovu prodlouží.

Stát řeší případ obou sester najednou, vyvlastnění tak hrozí oběma, byť by třeba jedna s dohodou souhlasila. Se statkářkou Ludmilou Havránkovou, které patří drtivá většina potřebných pozemků, se stát po 16 letech už de facto dohodl.

Dohoda spočívá v tom, že selka za své tři hektary na trase D11 dostane od státu jiné tři hektary. Dalších 130 hektarů státních pozemků dostane do pronájmu. Pokud ale vláda přistoupí k vyvlastnění, dostane Havránková za pozemky peníze a dohoda o pronájmu padne.

Vyvlastnění by také výrazně oddálilo dokončení dálnice D11 do Hradce Králové. Při vyvlastnění mohou být velkou překážkou spolumajitelé, na které Havránková pozemky v rámci sporu se státem převedla. Dnes je jich zhruba 70, stát bude muset vyvlastňovat každého zvlášť. V případě dohody by přitom tento problém odpadl na základě smluv Havránkové se spolumajiteli o předkupním právu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK