Experti: Singer v čele ČNB nebude znamenat změnu v jejím chování

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Miroslav Singer v čele České národní banky nebude znamenat velké změny v chování centrální banky. Shodli se na tom experti oslovení ČTK s tím, že nejde o velké překvapení. Prezident Václav Klaus dnes jmenoval guvernérem ČNB nynějšího viceguvernéra Singera. Ten nahradí od 1. července na šestileté funkční období Zdeňka Tůmu.

"Jmenování Singera nepřináší žádný velký třesk. Rozhodně nelze čekat velkou změnu kurzu měnové politiky," uvedla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Prezident nepřekvapil, když vybral z dvojice současných viceguvernérů Mojmíra Hampla a Singera, o kterých se nejvíce spekulovalo, doplnil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Jde tak podle něj o naplnění očekávání, zkušenější Singer bude prý trhem přivítán patrně o něco lépe. "Za povšimnutí stojí, že trh tentokrát prakticky ani nečekal, že by prezident mohl nominovat někoho mimo aktuální sestavu ČNB a 'Hrad'. Z hlediska vývoje koruny by zpráva měla mít nulový vliv. ČNB pokračuje kontinuálně dál," upozornil Brožka.

"Singer je z této dvojice obecně pokládán za větší holubici (preferující nižší sazby), i když toto je možná trochu zkreslené - osobně bych jej zařadil spíše k někomu, kdo relativně často umí změnit svůj názor na nastavení sazeb, a tudíž umí trhy svým vyjádřením překvapit," míní analytik České spořitelny Martin Lobotka. Celkové směřování bankovní rady se podle něj moc nemění a ta zůstává "euro-pesimistickou".

Šéf výzkumu nových zemí EU v Danske Bank Lars Christensen agentuře Reuters řekl, že Klausovo rozhodnutí není nic mimořádně překvapivého a znamená určitou kontinuitu. "Současnou měnovou politiku to pravděpodobně nezmění, je však jasné, že Singer je o něco výřečnější než Tůma," uvedl Christensen. "Největším rizikem je, že z hlediska vyjadřování názorů bývá až příliš otevřený a čas od času jsou jeho názory trochu nevypočitatelné. Co se týče komunikace, zde se trochu bojím, že by mohla být poněkud nevyzpytatelnější," dodal.

Podle ekonoma JP Morgan Miroslava Plojhara je to z hlediska měnové politiky dobrá volba. "Pro úrokové sazby v nadcházejících měsících to pravděpodobně nebude znamenat žádný rozdíl. V dlouhodobějším horizontu by jejich pohyby mohly být za Singera vzhledem k historii jeho hlasování méně postupné. Prosazoval v minulosti větší změny úroků a častější změny směru," řekl.

Poradce předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Šulc ČTK řekl, že Singera považuje za velmi uvážlivého makroekonoma nepodléhajícího moc emocím. "Má za sebou dnes nejlepší analytický aparát v této republice a má osobní zásluhu na jeho profesionalitě. Singer je i muž pevné vůle: Málem bych ho tuhle nepoznal, jak zhubnul," poznamenal.

Singer připomněl, že mandát guvernéra přijímá v době, kdy ještě neutichly otřesy finančních trhů a chystají se dramatické a Česku ne vždy prospěšné změny finančního systému ve světě i Evropě. "Já jsem odhodlán ze všech sil usilovat o to, aby i během mého působení na pozici guvernéra byla ČNB schopna naplňovat roli garanta pevnosti českého finančního systému a především stability hodnoty úspor českých občanů," řekl.

Dále řekl, že nyní nevidí možnost zavedení eura v ČR. "Situace v ČR není taková, aby se o tom dalo přemýšlet. Rozpočtová situace to neumožňuje," podotkl Singer. Nový guvernér nečeká velké změny ve fungování ČNB ani v její měnové politice. "ČNB je stabilní instituce, přijde nový člen bankovní rady, budou se dělit gesce její členů," podotkl. "Nevidím nyní událost nebo něco, co by nás mělo tlačit do něčeho jiného, než možná k dalšímu vybrušování, ale můžu se mýlit," dodal k měnové politice.

V čele ČNB bude Singer v pořadí třetím guvernérem. Od roku 1993 byl guvernérem Josef Tošovský, po něm instituci vedl Tůma. Od 17. prosince 1997 do 21. července 1998, kdy Tošovský stál v čele úřednické vlády, byl pověřen vedením ČNB Pavel Kysilka. Členem bankovní rady ČNB a viceguvernérem je Singer od února 2005, předtím mimo jiné působil jako ředitel skupiny služeb podnikům společnosti PricewaterhouseCoopers ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK