Lukašenko chce urovnat spor o plyn s Ruskem,Minsk prý nic nedluží

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk 18. června (ČTK) - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko chce urovnat spor o zemní plyn s Ruskem přímo se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Lukašenko vyjádřil názor, že Bělorusko ruskému monopolnímu vývozci plynu Gazprom nic nedluží, protože by mělo platit nižší cenu. Gazprom hrozí Bělorusku snížením dodávek zemního plynu o 85 procent, pokud mu Minsk do pondělí nezaplatí dluh 192 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč).

Lukašenko řekl, že požádal Medveděva, aby zvážil, zda by Bělorusko vzhledem k nedávnému snížení cen plynu pro Ukrajinu a chystanému zlevnění plynu pro Maďarsko nemělo platit nižší ceny, než jaké si účtuje Gazprom. "Pokud se na to podíváme z ruské perspektivy, pak je to dluh. Když si to vezmeme z hlediska toho, o čem jsem mluvil, žádný dluh neexistuje. Myslím, že to nějak vyřešíme," řekl Lukašenko novinářům.

Gazprom již minulý měsíc upozornil, že Bělorusko letos za dodávky plynu platí nižší cenu, než byla dohodnuta, a hromadí tak stále vyšší dluh. Bělorusko má od Gazpromu nejlevnější plyn ze všech zahraničních zákazníků, opakovaně však s Moskvou vede cenové spory, podobně jako Ukrajina, přes kterou proudí dál do Evropy většina ruského plynu. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do zemí střední a západní Evropy.

Lukašenko prohlásil, že nynější spory mezi oběma zeměmi nejsou dobrým příkladem toho, jak by se spojenci měli k sobě chovat. "Je nepřijatelné takto jednat s partnerskou vládou, s lidmi, kteří společně s nimi hnili v zákopech," odkázal Lukašenko na druhou světovou válku, která skončila před 65 lety.

Lukašenko podle agentury Reuters rovněž řekl, že jeho země bude ochotna ke vstupu do celní unie s Ruskem a Kazachstánem, pokud Rusko od příštího roku zruší cla na vývoz své ropy a od letošního července cla na export ropných produktů. Rusko a Kazachstán se v květnu dohodly, že od 1. července vytvoří celní unii i bez Běloruska, s nímž se původně počítalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK