Šéf Sony měl loni značné odměny i přes výrazné ztráty koncernu

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. června (ČTK) - Generální ředitel japonského gigantu Sony Howard Stringer dostal ve firmě během uplynulého fiskálního roku dohromady kolem 800 milionů jenů (183,7 milionu Kč), přestože firma vykázala celoroční ztrátu. Podnik zveřejnil mzdy a odměny manažerů na dnešní valné hromadě akcionářů.

Téměř polovina z uvedené sumy byly výplaty z akciových opcí, podotkla tisková mluvčí společnosti. Dodala, že akcionáři na valné hromadě neměli k manažerově výplatě žádné námitky. Poslední fiskální rok skupina uzavřela na konci letošního března.

Sony je první velký japonský koncern, který zveřejnil manažerské výplaty podle nových pravidel. Firmy v Japonsku jsou teď povinny zveřejňovat platy manažerů, kteří si vydělají přes 100 milionů jenů.

Koncern Sony vykázal výrazné ztráty po dva fiskální roky za sebou. V roce do letošního března činila ztráta 40,8 miliardy jenů (8,4 miliardy Kč) a v předchozím fiskálním roce 98,9 miliardy JPY.

Stringerova odměna, ačkoli je přemrštěná v porovnání s běžným japonským standardem, je ještě relativně mírná v porovnání s vedením obřích amerických firem. Zatímco Stringer měl v dolarovém přepočtu poslední roční odměnu 8,8 milionu, desítka nejlépe placených generálních ředitelů v USA brala loni od 24,4 milionu do 47,2 milionu dolarů, napsala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK