Americké akcie mírně zpevnily, euro bez větších změn

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. června (ČTK) - Americké akcie zakončily týden mírným růstem, v průběhu dne se ale pohybovaly jen v úzkém pásmu. Na dnešek totiž připadá takzvaný den čtyř čarodějnic, kdy končí platnost důležitých termínových kontraktů a obchodníci jsou často nuceni upravovat pozice. Na devizových trzích se stabilizoval kurz eura, které se k dolaru drží blízko třítýdenního maxima.

Dow Jonesův index vzrostl o 16,47 bodu a obchodní den uzavřel pevnější o 0,16 procenta na hodnotě 10.450,64 bodu. Podobně širší index S&P 500 si připsal 0,13 procenta na 1117,51 bodu, index trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,11 procenta na 2309,80 bodu.

"Je to jen technický růst, zpevňuje však energetický sektor," podotkl hlavní analytik společnosti MF Global Nick Kalvas. "Jsme tak trochu na mrtvém bodě a čekáme na nové zprávy," dodal. Hlavní akciové trhy už totiž zpevňují asi týden a část analytiků upozorňuje, že se mohou opět vrátit k poklesu. Záležet bude mimo jiné na tom, jak se bude vyvíjet finanční krize v Evropě.

Za celý týden Dow Jonesův index vzrostl o 2,4 procenta, stejně jako index S&P 500. Nejlépe dopadl index Nasdaq, který si připsal přibližně tři procenta.

Větší zájem byl dnes mezi investory hlavně o energetické tituly, kterým pomohl pokračující růst cen ropy. Například Exxon Mobil tak zpevnil asi o 0,8 procenta, Chevron přidal 0,3 procenta a ConocoPhillips 1,5 procenta. V poklesu naopak pokračovaly akcie britského koncernu BP, které doplácejí na těžkosti, s nimiž se firma potýká v Mexickém zálivu.

Zvyšovaly se ale i kurzy akcií firem, které se zabývají těžbou nerostných surovin, zvláště pak drahých kovů. Na nový rekord se dnes totiž znovu dostaly ceny zlata. Jedna trojská unce se prodávala za více než 1257 dolarů a podle analytiků je pravděpodobné, že kvůli ekonomické nejistotě bude zlato zdražovat i nadále.

Na devizových trzích se stabilizoval kurz eura, které se vůči dolaru prodává za téměř 1,24 USD. Euro sice z této úrovně trochu sestoupilo, ale i tak má za sebou nejlepší týden od loňského května. Ještě začátkem minulého týdne totiž jeho kurz klesl pod 1,19 USD, a dostal se tak nejníže za více než čtyři roky. Na novém rekordu se však vůči euru ocitl švýcarský frank, jehož růst začala podporovat i tamní centrální banka.

Trh si přestal všímat problémů, s nimiž se potýká Španělsko a místo toho se zaměřil na výsledky zátěžových zkoušek evropských bank. Ty budou oznámeny příští měsíc a podle analytiků by mohly zvýšit důvěru v evropský bankovní systém. Část analytiků je ale skeptická a tvrdí, že už teď jsou v bankovním systému znát dostatečně velké problémy.

Euro k dolaru v závěru obchodování oslabilo na 1,2373 USD, nicméně proti čtvrtečnímu závěru v New Yorku je to zanedbatelná změna. K japonskému jenu si euro odepsalo 0,3 procenta a kleslo na 112,26 JPY, dolar k jenu oslabil také o 0,3 procenta a dostal se na 90,71 JPY. Dolarový index klesl zhruba na měsíční minimum 85,74 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK