Čína přistoupí k další fázi reformy své měny; chce ji pružnější

19.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 19. června (ČTK) - Čínská centrální banka přistoupí k další fázi reformy kurzu jüanu. Pásmo pro pohyb měny sice zůstane beze změn, kurz ale bude pružnější. Banka uvedla, že cílem jejího rozhodnutí je zlepšit režim fungování směnných kurzů, západní média však připomínají, že Peking je pod značným tlakem, aby přistoupil k revalvaci měny. Během krize ale jüan vůči některým měnám zpevnil už poměrně výrazně, například k euru.

"Čína přešla 21. července 2005 k řízenému režimu plovoucího směnného kurzu, který je založen na tržní nabídce a poptávce ve vztahu ke koši měn. Od té doby se režim směnného kurzu jüanu stále vyvíjí, přináší zamýšlené výsledky a hraje příznivou roli," uvádí banka v tiskové zprávě umístěné na svém webu.

Především Spojené státy na Čínu už léta systematicky tlačí, aby umožnila revalvaci, tedy zpevnění své měny. Pomohla by tím snížit ekonomickou nerovnováhu, která je podle Američanů jednou z hlavních příčin, proč mají Spojené státy v obchodu s Čínou abnormálně vysoký deficit. Čína se výpadům brání a o kurzovém režimu chce rozhodovat sama.

"Když nynější fáze globální finanční krize dospěla do nejhoršího stádia, směnný kurz řady světových měn vůči americkému dolaru v různém rozsahu oslabil. Stabilita směnného kurzu žen-min pi sehrála důležitou roli v tom, že snížila dopady krize, a výrazně tak přispěla k oživení asijské i globální ekonomiky," uvedla centrální banka.

Vzhledem k tomu, že Čína udržuje kurz jüanu vůči dolaru v úzkém pásmu, proti americké měně se hodnota jüanu během krize příliš nezměnila. Patrné je ale zpevnění jüanu k ostatním měnám, například k euru jüan během krize zpevnil o více než 15 procent. Evropa je přitom pro Čínu hlavním obchodním partnerem.

Žen-min pi, v anglickém přepisu renminbi, je oficiální název pro čínskou měnu. Častěji se ale používá kratší název jüan. Snaha udržet stabilní měnu podle centrální banky svědčí o tom, že Čína má zájem podpořit návrat ke globální ekonomické rovnováze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK