Změna kontraktů na kávu sníží její ceny, varují pěstitelé

20.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. června (ČTK) - Ceny kávových bobů se v uplynulém týdnu vyšplhaly na nejvyšší hodnoty za poslední dva roky, část pěstitelů v Latinské Americe se přesto obává, že v budoucnu přijdou o zisky. Způsobí to podle nich změny, k nimž se chystá komoditní burza v New Yorku. V ohrožení jsou podle nich hlavně menší pěstitelé. Ti, když je neuživí kávové boby, se pravděpodobně vrátí k obchodu s narkotiky. Na toto riziko už před časem upozornila i část amerického Kongresu.

Ke změně se chystá burza ICE Futures U.S., která je součástí relativně malé, z celosvětového hlediska ale vlivné skupiny IntercontinentalExchange se sídlem v Atlantě. Obchoduje se na ní totiž takzvaný kontrakt "C", který je klíčovým měřítkem pro vývoj cen kvalitní kávy arabica. Proti kontraktům, které se na burze nakoupí, se potom fyzicky dodávají boby z 19 zemí, které burza schválila.

Burza chce teď ale zmíněnou skupinu zemí rozšířit ještě o Brazílii, která je největším producentem kávy na světě a podle expertů by si vstup do skupiny zasloužila. Proti záměru se ale tvrdě staví pěstitelé například z Mexika a především z Kolumbie. Podle nich jsou brazilské boby méně kvalitní a pokud je bude možné využívat k plnění kontraktů, výsledkem bude pokles cen.

"Pokles cen v minulosti vedl ke zvýšení chudoby v zemích, které jsou chudší než Spojené státy, přispěl k podpoře pěstování zakázaných plodin, k růstu nezaměstnanosti a k dalším důvodům k emigraci do USA," píše se v dopise, který komoditní burze v New Yorku před pár dny zaslala mexická asociace pěstitelů kávy Amecafe. Burza uvedla, že konečné rozhodnutí ještě v této věci neučinila.

Burza ICE, respektive její předchůdci, už se v minulosti snažila kávové boby z Brazílie do skupiny schválených zemí zařadit několikrát, vždy ale narazila na odpor. Například v roce 2004 proti návrhu ostře vystoupila skupina 12 amerických kongresmanů, kteří varovali před podobnými dopady, na jaké teď upozorňují pěstitelé v Mexiku či Kolumbii.

"Změna by mohla mít nedozírné a dlouhodobé negativní dopady na globální boj s narkoterorismem," uvedli tehdy kongresmani. Podle oficiálních statistik je Kolumbie zdrojem většiny kokainu, který se každoročně dostává na trh ve Spojených státech. Intervence kongresmanů tak ukázala, jak silně je pěstování kávy spojeno s politikou.

Prospěch by podle pěstitelů naopak měli obchodníci, kteří by mohli lépe zajistit své pozice fyzickými dodávkami bobů. Celosvětovému trhu přitom dominují pouze čtyři největší obchodní firmy, a to Neumann Kaffee Grouppe z Hamburku, dále Volcafe, což je švýcarská součást obchodní skupiny ED&F Man, další švýcarský podnik Ecom Agroindustrial, a rovněž společnost Louis Dreyfus z Francie.

Pěstitelé se začínají o své budoucí zisky obávat zrovna v době, kdy cena kvalitní kávy arabica kvůli nízkým zásobám vystoupila na více než dvouleté maximum. Pohybuje se nad 1,62 USD za libru (asi 75 Kč/kg) a za pouhý týden vzrostla o více než 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK