Ministr: Německá ekonomika by letos mohla vzrůst i o dvě procenta

20.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kiel (Německo) 20. června (ČTK) - Německá ekonomika by letos mohla vykázat růst až dvě procenta, tedy mnohem víc, než se dosud čekalo. Řekl to dnes německý ministr financí Wolfgang Schäuble. V nadcházejících letech se ale průměrný růst podle něj těžko dostane nad 1,5 procenta. Schäuble a někteří další politici už začátkem tohoto měsíce avizovali, že růst bude v porovnání s předchozími odhady asi vyšší.

Na konci ledna vláda odhadovala, že ekonomika letos vykáže růst v rozsahu 1,4 procenta, i když někteří analytici hovořili až o tříprocentním růstu. Podle nynějších odhadů by se mělo tempo oživení výrazně zrychlit ve druhém čtvrtletí, tedy právě teď. "Možná se k dvouprocentnímu růstu přiblížíme víc, než jsme se odvážili odhadovat ještě před pár týdny," řekl ministr.

V rozhovoru s časopisem WirtschafsWoche ale Schäuble poznamenal, že v nejbližších letech se hospodářský růst v průměru jen těžko dostane nad 1,5 procenta. Na vině je prý částečně demografický vývoj. Někteří politici a výzkumné ústavy se rovněž obávají, že hospodářskému růstu by mohla uškodit úsporná opatření, která zavádějí evropské vlády. Ty se snaží odvrátit riziko šíření dluhové krize z Řecka.

Americký prezident Barack Obama v této souvislosti minulý týden řekl, že problémy s veřejnými financemi by se měly řešit ve střednědobém výhledu. Upozornil tak, že snaha o snížení rozpočtových schodků nemá jít na úkor hospodářského oživení. Schäuble ale obhajuje rozhodnutí Německa přistoupit k největším úsporným opatřením od druhé světové války. Samotný hospodářský růst podle něj zemi nepomůže vypořádat se s vysokým deficitem.

"Spojené státy si mohou myslet, že enormní dluhy svých domácností mohou vyřešit silným růstem. Já si to nemyslím, ale nechci jim dávat rady," řekl ministr. "Něco takového v Německu nepřipadá v úvahu, protože my v nejbližších letech v průměru sotva udržíme vyšší hospodářský růst než 1,5 procenta, z části kvůli našemu demografickému vývoji," dodal.

Schäuble také řekl, že jeho povinností je řešit příčiny krize a jednou z nich je deficit veřejných financí. Spojené státy ale tento přístup "trochu potlačují," myslí si ministr. Kancléřka Angela Merkelová v sobotu řekla, že Evropa se na schůzce G20 v Torontu příští týden bude snažit prosadit rychlé ukončení programů na podporu fiskální politiky. Propagovat chce prý naopak rozpočtovou konsolidaci.

"Evropští účastníci jsou toho názoru, že je třeba to udělat rychle, aby se do budoucna zabránilo dalším takovým krizím," uvedla kancléřka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK