Medveděv nařídil snížení dodávek ruského plynu do Běloruska

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. června (ČTK) - Ruský prezident Dmitrij Medveděv nařídil státem kontrolované společnosti Gazprom, aby snížila dodávky zemního plynu do Běloruska. Uvedla to dnes tisková služba Kremlu. Gazprom tvrdí, že Minsk mu stále nezaplatil za všechen odebraný plyn, což ale Bělorusko popírá.

Šéf Gazpromu Alexej Miller již dříve uvedl, že pokud dluh nebude urychleně splacen, jeho firma dodávky sníží až o 85 procent a nechá do Běloruska proudit jen technické minimum, které umožní udržet v provozu plynovody.

Gazprom již minulý měsíc upozornil, že Bělorusko letos za dodávky plynu platí nižší cenu, než byla dohodnuta, a hromadí tak stále vyšší dluh. Bělorusko má od Gazpromu nejlevnější plyn ze všech zahraničních zákazníků, opakovaně však s Moskvou vede cenové spory, podobně jako Ukrajina, přes kterou proudí dál do Evropy většina ruského plynu.

Ruský plyn se na spotřebě v Evropě podílí zhruba čtvrtinou. Čtyři pětiny ruských dodávek směřují přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do zemí střední a západní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK