Západoevropské akcie díky Číně na maximu za pět a půl týdne

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. června (ČTK) - Západoevropské akciové trhy zahájily dnešní obchodování výrazným růstem a jejich přední index vystoupil nejvýše za pět a půl týdne. Evropa tak navázala na vzestup akcií v Asii vyvolaný tím, že Čína o víkendu slíbila postupné uvolňování kurzu své měny.

Hlavní evropský index FTSEurofirsts300 krátce po 9. hodině SELČ nabíral proti pátku 1,5 procenta a dostal se na zhruba 1060 bodů. "Je to úleva, že Číňané s tím (jüanem) něco udělali," komentoval agentuře Reuters reakci trhu na čínský krok Justin Urquhart Stewart z firmy Seven Investment Trusrt.

Kurz čínského jüanu dnes posílil až o 0,4 procenta na nejvyšší úroveň od revalvace před pěti lety. Podle investorů zvýší uvolnění jeho kurzu důvěru v oživení globální ekonomiky a zmírní spor o kurz měny mezi Čínou a USA, který hrozil přerůst v obchodní válku.

Kromě akcií a kurzů většiny měn proti dolaru začaly v odpovědi na čínský krok výrazně růst i ceny komodit. To posílilo akcie těžařských společností, které tak byly ráno na evropském trh tituly s nejvyšším růstem. Akcie firem Anglo American, Antofagasta, BHP Billiton a Xstrata získávaly po zahájení obchodů kolem čtyř procent.

Akcie ropného koncernu BP naopak klesly o 3,7 procenta. Firma dnes sdělila, že její dosavadní náklady v souvislosti s únikem ropy z jejího vrtu v Mexickém zálivu dosáhly zatím dvou miliard dolarů (asi 41 miliard Kč) a na odškodném postiženým katastrofou zatím zaplatila 105 milionů dolarů. BP minulý týden slíbila, že převede do nezávislého fondu k pokrytí nákladů katastrofy 20 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK