Koruna v úvodu týdne posiluje, výrazněji k americkému dolaru

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne mírně posiluje vůči oběma hlavním světovým měnám, výrazněji k dolaru. Kolem 10:30 koruna v porovnání s pátečním závěrem zpevnila k dolaru o desetník na 20,70 Kč/USD. K euru si polepšila o dva haléře na 25,73 Kč/EUR, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Posilují také měny v regionu.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka začíná nový týden v pozitivním duchu především zásluhou Číny, která udělala první krok směrem k větší flexibilitě své měny. "Středoevropské měny v první reakci rovněž posílily, své zisky ale postupně vrací," uvedl Vlk.

Člen bankovní rady České národní banky Robert Holman dnes uvedl, že čeká obnovení konvergence české ekonomiky k vyspělým západoevropským zemím. Tempo růstu by podle bankéře nemělo být tak vysoké jako v posledních pěti šesti letech, stále by ale česká ekonomika měla růst rychleji než vyspělé jádro EU, což bude posilovat korunu. Vlk poznamenal, že komentář není pro obchodování s korunou určující, očekávání dlouhodobého posilování koruny je v souladu s většinovým názorem na trhu.

Zprávy z Číny jsou podle Vlka pozitivní pro komodity či komoditní měny kvůli očekávání vyšší poptávky. Růst chuti riskovat ale pomáhá vzhůru také akciím a eurodolaru. Dolar se kolem 10:30 obchodoval na 1,2428 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK