Euro u měsíčního maxima, aus.dolar sílí dík jüanu

21.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 21.června (Reuters) - Euro a australský dolar v pondělí vystoupaly na nejvyšší úrovně zhruba za měsíc poté, co Čína umožnila jüanu...

...zpevnit na porevalvační vrchol, ačkoli další zisky podle analytiků brzdí opční bariéry.

Jüan vyšplhal na nejvyšší úroveň od revalvace před pěti lety, což posílilo naději, že závazek Číny týkající se flexibility její měny začne snižovat globální nerovnováhy a zmírní napětí uvnitř skupiny G20 před jejím setkáním v příštím týdnu. [ID:nBJD003795]

"Tento krok znamená, že před setkáním skupiny G20 ustoupí z centra pozornosti Čína. Zvýšila se tím chuť po riziku, jež beztak již rostla, a nejvíce z toho těží měny s vyšším výnosem," uvedl Lauren Rosborough, hlavní měnový stratég ze společnosti Westpac.

Dolar <.DXY> vůči koši předních měn oslaboval a euro <EUR=> naopak stouplo až na 1,2490 dolaru, nejvýš od 24.května.

Evropská měna poté mírně ztratila a v 11:00 přidávala vůči pátečnímu závěru 0,2 procenta na 1,2404 dolaru. Další zisky jednotné měny podle dealerů omezovaly opce na úrovni 1,2500 dolaru.

Euro uzavřelo předchozí týden největším týdenním ziskem od května 2009 poté, co úspěšná aukce španělských státních dluhopisů zmírnila obavy o zdraví veřejných financí země a přiměla investory omezit sázky proti jednotné měně.

Australský dolar <AUD=> rostl o 1,4 procenta na 0,8844 dolaru, a držel se tak poblíž měsíčního maxima 0,8859 dolaru, na něž vyšplhal dříve během dne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK