Průzkum: Lidé s nižšími příjmy si nebudou půjčovat na dovolenou

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Lidé s nižšími příjmy si nebudou letos půjčovat na dovolenou, prázdniny stráví rekonstrukcí bytu, domu nebo chaty. Vyplývá to z telefonického průzkumu, který mezi svými zákazníky začátkem června uskutečnila společnost Provident Financial. Průzkumu se zúčastnilo 716 respondentů, půjčku na dovolenou si letos plánují vzít jen čtyři procenta z nich.

Na otázku, na co by si lidé nikdy nepůjčili, více než čtvrtina dotázaných odpověděla, že právě na dovolenou. Více než tři čtvrtiny Čechů s průměrným a nižším příjmem stráví letošní dovolenou doma či na chatě, u příbuzných nebo přátel. Na 15 procent respondentů uvedlo, že plánují dovolenkový pobyt v rekreačních zařízeních v ČR, jen osm procent se chystá do zahraničí.

Na 17 procent oslovených se chystá zažádat v průběhu léta o úvěr. Ten nejčastěji využijí na rekonstrukci domu, bytu nebo chaty (45 procent) a na nákup domácího vybavení (15 procent). Celkem osm procent lidí zvelebí z půjčky zahradu, nakoupí zahradní techniku, posezení či bazén.

"Lidé s nižším příjmem kvůli obavám z dalšího vývoje ekonomiky si nebudou půjčovat na dovolenou, ale místo toho investují do zvelebení svých domácností a nemovitostí. Souvisí to i s "antidluhovou" náladou v celé společnosti. Lidé jsou dnes mnohem opatrnější a citlivější k zadlužování státu či sebe samotných. Znatelně se v tomto směru projevila i řecká krize a vliv volební kampaně, jejímž letošním mottem bylo snížení veřejného zadlužování,“ uvedl mluvčí Provident Financial Ondřej Holoubek.

Kvůli neúčasti českých fotbalistů na mistrovství světa ve fotbalu Češi nebudou nakupovat televizory. O využití úvěru na nákup nové televize v souvislosti s fotbalovým mistrovstvím světa uvažují jen tři procenta respondentů.

Celkem osm procent lidí by nikdy nevyužilo půjčku na splácení půjčky jiné. Z průzkumu Provident Financial z letošního března vyplynulo, že by devět procent lidí tímto velmi rizikovým způsobem, tedy splácením půjčky další půjčkou, řešilo svou neschopnost platit své dluhy. "Tito lidé míří do dluhové pasti. Nemohou splnit podmínky pro poskytnutí úvěru u velkých seriózních poskytovatelů úvěrů, zadlužují se tedy u malých společností nebo soukromých osob, které si účtují vysoké sankční poplatky, případně vyžadují ručení nemovitostí," podotkl Holoubek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK