Maďarsko nechalo základní úrok na rekordním minimu 5,25 procenta

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 21. června (ČTK) - Maďarská centrální banka dnes nechala podle očekávání základní úrokovou sazbu druhý měsíc za sebou beze změny na rekordním minimu 5,25 procenta. Minulý měsíc banka přerušila sérii nepřetržitého měsíčního snižování sazeb, kterou zahájila loni v červenci z úrovně 9,5 procenta.

Banka již dříve konstatovala, že výhled inflačního vývoje a vnímání rizik spojených s vývojem ekonomiky se v nedávné době zhoršily, což brání dalšímu snižování úvěrových nákladů. Další snížení úroků by tak mohl oslabit kurz forintu, protože maďarské finanční trhy se ještě zotavují z propadu před dvěma týdny, kdy reagovaly na to, že někteří vládní činitelé přirovnali situaci země k řecké dluhové krizi.

Banka bude moci podle analytiků dál snížit úroky, až přejde nervozita na trzích a vláda připraví úsporný rozpočet na příští rok. "Inflace již snížení sazeb umožňuje, otázkou však je, co dovolí trhy," řekl agentuře Reuters analytik K&H Bank György Barcza. Analytici v průměru čekají snížení sazby do konce roku na rovných pět procent a tam by měl úrok přetrvat do konce příštího roku.

Centrální banka minulý měsíc předpověděla, že maďarská ekonomika letos oživí o 0,9 procenta, zatímco ještě v únorové prognóze počítala s poklesem o 0,2 procenta. V příštím roce by měl hospodářský růst zrychlit na 3,2 procenta. Odhad letošní inflace banka zvýšila na 4,9 procenta z dříve předpokládaných 4,4 procenta.

Česká národní banka podle odhadů analytiků ponechá na nadcházejícím středečním zasedání úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba by tak měla zůstat na historickém minimu 0,75 procenta, kam ji bankovní rada ČNB minulý měsíc překvapivě snížila o čtvrt procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK