Bartuška bude dohlížet na dostavbu Temelína -premiér

21.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 21.června (Reuters) - Vláda v pondělí jmenovala zmocněncem pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Václava Bartušku, jenž se v minulosti...

...vyjádřil rezervovaně vůči "pohledu na východ" v případě jádra.

Premiér Jan Fischer po zasedání kabinetu oznámil, že s Bartuškovou nominací souhlasily všechny tři strany vznikající středopravé koalice i opoziční sociální demokracie.

"Jeho úlohou bude především zajišťovat informační tok mezi vládou a investorem. Bude dbát na to, aby byly zajištěny veškeré požadavky státu v oblasti geopolitického pohledu, bezpečnosti. Nebude mít rozhodovací působnost," uvedl Fischer.

Státem ovládaný ČEZ <CEZPsp.PR> chce vybrat dodavatele pro Temelín do začátku roku 2012. Objem zakázky na výstavbu tamních dvou bloků s opcí na další tři reaktory pro další elektrárny se odhaduje na 500 miliard korun.

Do tendru se přihlásily americký Westinghouse <6502.T>, francouzská Areva <CEPFi.PA> a ruský Atomstrojexport v konsorciu s dceřinou firmou Škoda JS.

Bartuška v rozhovoru pro Reuters týden před volbami do Sněmovny uvedl, že rozhodnutí o dodavateli pro Temelín pokládá za strategické pro další směřování Česka.

"Pokud příští vláda zvládne tohle, lze jí odpustit cokoli jiného... Myslím, že je špatné dívat se na východ." [ID:nLDE64H0P5]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK