Akcie v USA dopoledne ještě pod vlivem Číny zpevňovaly

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. června (ČTK) - Americké akcie zahájily týden relativně silným růstem, který byl ještě reakcí na sdělení čínské centrální banky o dalším uvolnění kurzu měny. Indexy zpočátku vykazovaly více než procentní růst, později ale část zisků odevzdaly. Pokud bude čínský jüan pokračovat v růstu, podpoří zisky nadnárodních amerických firem, které generují větší část tržeb mimo USA a především pak v Číně.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.541 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst asi o 0,9 procenta. Širší index S&P 500 připsal 0,7 procenta na 1125 bodů, index Nasdaq Composite se nacházel blízko 2319 bodů se ziskem 0,4 procenta.

Zájem byl především o akcie firem, které se pohybuje kolem energetiky a výroby materiálů. Silnější jüan by měl totiž podpořit ceny komodit, neboť Čína bude schopna díky pevnější měně komodity nakupovat levněji. Vzhůru se tak vydaly například akcie firem Caterpillar, které připsaly 2,6 procenta, anebo Freeport-McMoRan Copper & Gold se ziskem šest procent.

Pokud se vezme v úvahu i růst z dnešního dopoledne, index S&P 500 si za posledních deset obchodních dnů připsal více než osm procent. Techničtí analytici proto poukazují na to, že riziko poklesu cen je nyní dost vysoké a je možné, že trhy budou opět korigovat.

"Dnešní pohyb je povzbudivý, trh je ale v krátkodobém výhledu napnutý," řekl hlavní technický analytik společnosti Instinet John Schlitz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK