Čína dovolila jüanu posílit o 0,4 procenta na pětileté maximum

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. června (ČTK) - Kurzy eura a dolaru dnes na devizových trzích kolísaly a výsledkem byl pokles japonského jenu. Čína dovolila svému jüanu posílit o 0,4 procenta na pětileté maximum, a posílila tím optimismus, že se světový hospodářský růst bude dále oživovat.

Kurz eura vzrostl vůči japonskému jenu o 0,4 procenta na 112,82 JPY a dolar stoupl o polovinu procenta na 91,16 JPY. Euro vůči dolaru kolísalo mezi zisky a ztrátami a v závěru evropského obchodování oslabilo o desetinu procenta na 1,2374 USD.

Člen bankovní rady Evropské centrální banky Christian Noyer dnes uvedl, že některé banky ještě čekají problémy s financováním. Odvolal se při tom na nynější vklady bankovní hotovosti u ECB v důsledku nynější nejistoty na trhu.

Po rozhodnutí Číny sáhnout na kurz své měny šly na měsíční maxima australský a zélandský dolar. Posun jüanu zvýší kupní sílu měny v zahraničí a vzhledem k vysoké poptávce Číny po surovinách se to zřejmě projeví v poptávce po komoditách. Proto rostly měny států na komodity navázané.

Spotový kurz jüanu vzrostl nejvýše od revalvace před pěti lety. Ve světě zesílily naděje, že Čína dodrží své víkendové sliby o flexibilitě měny, která by pomohla zmírnit disproporce ve světové ekonomice i napětí mezi předními ekonomikami G20, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK