JAL ukončí po deseti letech technologické partnerství s IBM Japan

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. června (ČTK) - Zadlužená japonská letecká společnost Japan Airlines (JAL) ukončí po deseti letech technologické partnerství s IBM Japan. Krok je součástí snah snížit dlouhodobě náklady, píše úterní vydání japonského ekonomického listu Nikkei.

Letecká společnost může odkoupit 51procentní podíl IBM Japan ve společné firmě JAL Information Technology. Dá za ně sice miliardy jenů, ale bude mít větší kontrolu nad systémovým vývojem. List píše, že vysoké náklady na vývoj patentovaných systémů ve společném podniku japonské letecké společnosti snižovaly zisk.

Pokud se JAL Information Technology stane divizí aerolinie, do stavu zaměstnanců JAL přibude zhruba tisícovka lidí. Dlouhodobě ale letecká společnost sníží náklady o desítky miliard jenů. Zároveň je nepravděpodobné, že by se JAL vzdala plánu snížit v letošním fiskálním roce stav zaměstnanců zhruba o 16.000 lidí.

Hlavní věřitele asi chystaný krok s technologickým společným podnikem nepotěší, když společnost potřebuje zeštíhlit. Podnik ale bude usilovat o jejich souhlas, když jim předloží plán předpokládaných úspor po najetí na standardní softwarový outsourcing, píše list.

JAL se nyní reorganizují, protože musely letos přejít do režimu bankrotové ochrany před věřiteli. Předpokládá se, že řešení JAL Information Technology bude součástí plánu pro oživení společnosti, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK