Akcie BP se kvůli sporu s partnerskou firmou vrátily k poklesu

21.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 21. června (ČTK) - Akcie britské energetické společnosti BP se dnes vrátily k poklesu, ačkoli ceny ropy na světových trzích rostly a na burzách panovala obecně příznivá nálada. Za obnoveným propadem kurzu je podle analytiků eskalace sporu mezi BP a jejím americkým partnerem Anadarko Petroleum o to, kdo je zodpovědný za havárii v Mexickém zálivu a kdo má kolik platit.

BP je většinovým vlastníkem vrtu, z něhož od dubnové havárie stále uniká ropa. Čtvrtinovým vlastníkem je však Anadarko, která na BP koncem minulého týdne tvrdě zaútočila a mimo jiné uvedla, že BP provozovala potopenou ropnou plošinu tak, že při tom hrubě zanedbávala povinnosti. Proti tomu se BP ohradila.

Akcie BP dnes v Londýně oslabily o více než dvě procenta, a dostaly se tak na zhruba 348 pencí. Vrátily se tedy k ročnímu minimu, na které spadly před pár dny a které činí 333,50 pence. Ještě před havárií, která se stala 20. dubna, se akcie prodávaly za zhruba 658 pencí, a jejich kurz byl tudíž zhruba dvojnásobný. Akcie BP se obchodují i na burze v New Yorku, kde dnes oslabily o více než čtyři procenta.

Anadarko tvrdí, že zodpovědnost společnosti BP za škody plyne ze smlouvy, kterou partneři podepsali. Britský podnik měl podle Anadarka z pozice většinového vlastníka absolutní kontrolu nad činností plošiny a měl také možnost rozhodovat si o zvoleném postupu při hloubení vrtu.

BP ale v oznámení určeném akciové burze v Londýně dnes tvrzení Anadarka zpochybnila a uvedla, že zodpovědnost leží na všech partnerech, a to podle výše jejich podílu v projektu. Spoluvlastníci americké federální vládě podle BP už dříve potvrdili, že v případě úniku ropy také ponesou náklady na čištění.

BP dnes mimo jiné uvedla, že snaha zastavit únik ropy z poškozeného vrtu už ji přišla minimálně na dvě miliardy dolarů (asi 41,6 miliardy Kč). V této částce už je započteno více než 100 milionů dolarů, které BP předběžně vyplatila některým obětem. Platit však bude mnohem více, protože požadavků na proplacení škod už dostala několik tisíc. Firma zatím vypsala několik stovek šeků.

BP minulý týden pod tlakem americké vlády a dalších úřadů přistoupila na to, že v průběhu čtyř let převede celkem 20 miliard dolarů na vázaný účet, z něhož budou hrazeny veškeré náklady na vyčištění pobřeží a na zaplacení odškodného. Minulý týden se objevily spekulace, že BP se chystá ve větším objemu vydat nové dluhopisy, firma to však popřela. Úvěrových linek u bank ale zřejmě využije.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK