Wall St zavírá níž po ústupu nadšení z kroku Číny

22.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 22.června (Reuters) - Americké akcie v pondělí podlehly výprodejům v závěru seance s tím, jak se naděje spojená s novým odhodláním Číny...

...umožnit větší pružnost jüanu změnila v pochybnosti o tempu a rozsahu plánů Pekingu.

Celková opatrná atmosféra na trhu svázala počáteční optimismus ohledně výhod plynoucích ze zpevňování jüanu. Akcie oslabovaly s tím, jak investoři zpochybňovali efektivitu očekávané pozvolné změny.

"Ta zpráva byla považována za konstruktivní, ovšem trhy si při pohledu na podrobnosti nedokázaly udržet nadšení," řekl John Brady, viceprezident společnosti MF Global.

Index S&P 500 krátce prolomil hranici 1130 bodů, jež představuje střední hodnotu mezi letošním maximem a minimem a klíčovou technickou úroveň, nicméně se mu na ní nepodařilo udržet, což prohloubilo negativní sentiment. Za posledních deset dní obchodování index stoupl o více než 8 procent.

Zatímco vyvanula podpora čínského rozhodnutí, maloobchodní společnosti tížil pesimismus, že tento plán povede k vyšší ceně čínských dovozů. Společnost Wal-Mart Stores <WMT.N>, titul z báze indexu Dow Jones, klesla o 1 procento. Maloobchodní index S&P <.RLX> ubral 1,7 procenta.

"Zdá se, že veškerý sortiment levnějších maloobchodních společností se vyrábí v Číně," řekl Brian Gendreau, stratég trhu z Financial Network Investment Corporation.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,08 procenta na 10.442,41 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,38 procenta na 1113,21 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 0,90 procenta na 2289,09 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK