Japonské akcie ve vybírání zisků z pondělního růstu klesly

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. června (ČTK) - Japonské akcie dnes ztratily polovinu pondělního přírůstku, protože investoři po vzestupu na měsíční maximum začali sbírat dosažené zisky. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 oslabil o 1,2 procenta na 10.112,89 bodu. Na trhy přestal působit impulz uvolnění kurzové politiky Číny, což se projevilo i na devizovém trhu, kde euro část pondělních zisků rovněž smazalo.

V pondělí Nikkei získal 2,4 procenta díky tomu, že Čína o víkendu přislíbila postupné uvolňování kurzu měny a ústup od dvouletého zachovávání pevného kurzu k dolaru. Kurz čínského jüanu k dolaru poté zpevnil na nejvyšší úroveň za pět let a dnes čínská centrální banka stanovila oficiální kurz rovněž nejvýše od roku 2005. Analytici se však začínají domnívat, že od Pekingu jde primárně o politický krok zaměřený na nadcházející summit zemí G20.

Na devizovém trhu v Asii euro mírně oslabilo a odevzdalo zpět počáteční zisky, jichž dosáhlo s pomocí čínské kurzové politiky. Čínská centrální banka dnes stanovila oficiální střední kurz jüanu na nejvyšší úrovni od revalvace v roce 2005 a pokračovala v politice postupného uvolňování kurzového režimu, kterou slíbila o víkendu. Zisky eura a měn s vysokým výnosy proti americkému dolaru neměly dlouhého trvání, protože tržní kurz jüanu později z pětiletého maxima sestoupil zpět.

Euro vůči dolaru ke konci tokijského obchodování klesl o 0,1 procenta na 1,2298 USD po předešlém výstupu až na 1,2355 USD. V pondělí se evropská měna dostala díky Číně na měsíční maximum 1,2490 USD. Dolar vůči koši šesti měn po posledním propadu posílil o 0,1 procenta, protože prudké oživení rizikovějších aktiv na trzích v reakci na uvolnění kurzu jüanu dnes opadlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK