NWR dokončila prodej dceřiné NWR Energy společnosti Dalkia

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Společnost New World Resources (NWR) dokončila prodej své dceřiné společnosti NWR Energy energetické společnosti Dalkia. Částka, kterou NWR k okamžiku dokončení transakce získá, činí přibližně 131 milionů eur (zhruba 3,4 miliardy Kč). ČTK o tom dnes firma informovala v tiskové zprávě. Převzetí v květnu povolila Evropská komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel volné hospodářské soutěže.

NWR zároveň uvedla, že nárůst kupní ceny z původně oznámené částky 122 milionů eur reflektuje zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) NWR Energy za loňský rok. "Po uzavření obchodu je konečná kupní cena dále předmětem úprav podle výsledků obchodování s elektrickou energií společnosti Czech Karbon, dceřiné společnosti NWR Energy, a podle čisté výše dluhu k datu vypořádání," uvedla NWR.

Teplárenská NWR Energy a její dceřiné společnosti budou nadále poskytovat své klíčové služby společnosti OKD, české těžební společnosti ve vlastnictví NWR, na základě dlouhodobé smlouvy.

Transakce je v souladu se strategií NWR zaměřující se na stěžejní činnosti, především těžbu uhlí a produkci koksu. Společnost předpokládá, že výnosy z prodeje NWR Energy budou využity k investičním výdajům.

Činnosti NWR Energy zahrnují distribuci elektrické energie a dodávky a distribuci tepla, stlačeného vzduchu a vody. Jejími dceřinými společnostmi jsou Czech Karbon a polská NWR Energetyka PL, která se specializuje na nákup a distribuci elektrické energie v Polsku.

NWR Energy a její dceřiné společnosti dosáhly za první tři měsíce do 31. března 2010 konsolidovaného čistého zisku ve výši 7,7 milionu eur (přibližně 198 milionů Kč). Aktiva firmy a jejích dceřiných společností zahrnují nemovitosti spadající pod nemovitostní divizi NWR, jejichž hodnota bude stanovena nezávislým odhadcem.

Dalkia je přední energetická skupina v ČR. Je vedoucím výrobcem a distributorem tepla, výrobcem elektrické energie a poskytuje energetické a doplňkové služby pro Českou energetickou a přenosovou soustavu (ČEPS).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK