Kurz čínské měny po růstu na pětileté maximum oslabil

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 22. června (ČTK) - Kurz čínské měny dnes vůči dolaru nejprve dál rostl na nová pětiletá maxima, později však vlivem aktivity státních komerčních bank sestoupil zpět. Peking tak podle analytiků ukazuje, že jeho víkendový slib zvýšit flexibilitu směnného kurzu neznamená jednosměrné zhodnocování jüanu.

Čínská centrální banka v sobotu oznámila, že umožní větší flexibilitu jüanu, avšak jeho kurz zůstane v pásmu 0,5 procenta kolem každodenně určovaného referenčního kurzu. Peking tím krátce před summitem zemí G20 de facto odstoupil od téměř fixního kurzu vůči dolaru, který udržoval od července 2008. Jednorázovou revalvaci však Čína vyloučila a dala najevo, že s žádnými výraznějšími pohyby se počítat nedá.

Kurz jüanu v pondělí zpevnil dlouho nevídaným tempem 0,4 procenta na maximum od revalvace z roku 2005 a centrální banka dnes stanovila referenční kurz na 6,7980 CNY za dolar, tedy zhruba na úrovni pondělního závěru a nejvýše za pět let. Jüan na trhu zpočátku zpevnil o 0,1 procenta, pak ale klesl, protože státní banky začaly ve zvýšené míře nakupovat dolary. To podle analytiků naznačuje, že Peking dovolí jüanu zhodnocovat mnohem pomalejším tempem, než jaké by si přál Washington a další západní kritici kurzové politiky Číny.

Čína mírně uvolnila kurz měny těsně před víkendovým summitem skupiny G20 v Torontu, kde se na ni chystala americká delegace silně tlačit v zájmu uvolnění kurzu jüanu. Spojené státy i další západní země čínskou kurzovou politiku ostře kritizují za nekalou manipulaci, která uměle podhodnocuje měnu a zvýhodňuje tím čínský vývoz.

Analytici se nyní domnívají, že krok Pekingu byl spíše politickým opatřením, který měl zlepšit pozici Pekingu na summitu G20, než aby byl projevem snahy o řešení podhodnoceného kurzu měny. "Je to pro Peking snadný únik - pomůže jim to zkrotit inflaci a odvrátí to kritiku podhodnoceného jüanu," řekl agentuře Reuters Edward Meir z newyorské firmy MF Global.

V pondělí reagovaly finanční trhy na čínský krok výrazným zpevněním řady měn proti dolaru, vzestupem akcií i cen komodit. Pochyby o skutečném uvolnění jüanu se však dostavily už na americkém trhu, který po počátečním růstu ztratil. Dnes již oslabila většina asijských burz a kurz eura se z pondělního měsíčního maxima 1,2490 USD vrátil k 1,2325 USD. Klesly rovněž ceny komodit a americká ropa se po výstupu k 79 dolarů vrátila o dva dolary zpět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK