Euro se stahuje z měsíčního vrcholu k dolaru

22.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 22.června (Reuters) - Euro v úterý ustoupilo z měsíčního vrcholu k dolaru ve stopách oslabení jüanu den poté, co Čína přislíbila, že...

...umožní pružnější kurs své měny.

Pondělní tažná síla eura a rizikovějších měn včetně australského dolaru oslabila poté, co si investoři uvědomili, že flexibilnější měnová politika Číny nepovede k prudkému zpevnění jüanu.

Volnější kontrola jüanu je vnímána jako pozitivní faktor pro globální ekonomiku, neboť pomůže řešit globální nerovnováhy a sníží čínská inflační rizika. Čínská centrální banka naznačila, že jüan nechá po posílení v předchozím dni dále růst.

Nicméně názor, že zisky jüanu budou mírné, podle analytiků přiměl investory pozastavit posilování eura díky zavírání krátkých pozic.

"Mírné zpevnění jüanu nezmění situaci čínského běžného účtu a nebude mít za následek konec globálních nerovnováh," řekl Ulrich Leuchtmann, měnový stratég z Commerzbank.

"Proto není žádný důvod, aby to mělo významný dopad na kurs eura k dolaru či dolaru k jenu," dodal. "Aby to mělo trvalý vliv na přední měny, muselo by se jednat o velmi výraznou revalvaci."

Euro také podle analytiků tížilo snížení hodnocení francouzské banky BNP Paribas ze strany agentury Fitch a zpráva agentury S&P, že zvyšuje odhad úvěrových ztrát španělského bankovního sektoru. [ID:nN21250262] [ID:nLDE65K1TE]

Euro <EUR=> v 10:45 stagnovalo na 1,2312 dolaru poté, co předtím kleslo na denní dno 1,2285 dolaru. Evropská měna v pondělí vystoupala až na 1,2490 dolaru, nejvýš od 24.května, ovšem nepodařilo se jí prolomit hranici 1,25 dolaru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK