Evropské akcie níž při ústupu nadšení z kroku Číny

22.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 22.června (Reuters) - Evropské akcie v úterý po silných ziscích v posledních devíti seancích oslabovaly, když vyprchalo nadšení z...

...čínského měnového rozhodnutí a investoři si vybírali zisky.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> v 11:20 klesal o 1,11 procenta na 1043,63 bodu poté, co pondělní seanci uzavřel nejvýš od začátku května díky víkendové zprávě čínské centrální banky, že umožní větší pružnost jüanu.

"Na jeden den to bylo přínosné, ale nyní jsme zpátky u obchodování. Trh se opět zaměří na makrodata," řekl Koen De Leus, ekonom z KBC Securities.

"Lidé tomu měnovému rozhodnutí přisoudili větší váhu, než si zasloužilo. Samozřejmě se tím pro tuto chvíli zmenšily třecí plochy v oblasti obchodu, ovšem ve Spojených státech jsou pořád lidé, kteří nejsou Čínou příliš nadšeni."

Velké státní banky v Číně držely jüan pod kontrolou den poté, co posílil nejvíce od revalvace v roce 2005, a naznačily tak, že Peking nechá čínskou měnu zpevňovat mnohem pomalejším tempem, než jaké žádali kritici na Západě.

Nejvíce ztrácely akcie finančního sektoru, když bankovní index STOXX Europe 600 <.SX7P> klesal o 2,0 procenta. Barclays <BARC.L>, BNP Paribas <BNPP.PA> a Société Générale <SOGN.PA> ubíraly 3,1 až 4,9 procenta.

Oslabovaly také akcie s vazbou na komodity, jež v předchozí seanci vyskočily vzhůru díky očekávání, že v Číně po uvolnění kursu jüanu vzroste poptávka po průmyslových kovech a ropě.

Důlní společnosti BHP Billiton <BLT.L>, Antofagasta <ANTO.L> a ENRC <ENRC.L> ztrácely 2,3 až 3,6 procenta a ropné společnosti BP <BP.L>, BG Group <BG.L> a StatoilHydro <STL.OL> oslabovaly o 1,4 až 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK