Obchodníci v červenci pošlou EK stížnost na zákon o tržní síle

22.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. června (ČTK) - Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) dokončil stížnost na nový zákon o významné tržní síle a jejím zneužití a 1. července ji pošle Evropské komisi. Novinářům to dnes řekl prezident SOCR Zdeněk Juračka, podle kterého obchodníci zároveň dokončili stížnost k Ústavnímu soudu. Nový zákon od února reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a dodavateli, přičemž obchodníci normu kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli.

Stížnost obchodníci zdůvodnili tím, že zákon o významné tržní síle má diskriminační charakter a zavedl vůči obchodníkům nezvyklé praktiky. "Zákon by vedl k silnému omezování svobody podnikání, a to hned v několika paragrafech. V některých paragrafech jsou zase archaická znění, která lze těžko použít v dnešních obchodních vztazích," upozornil již dříve Juračka.

Zákon od letošního února ukládá hlavně obchodním řetězcům, aby poskytovaly dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musejí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání. Řetězce také nemohou prodávat zboží za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily, což se nemá vztahovat na rychle se kazící či sezonní výrobky. Obchodním řetězcům od února hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Farmáři i výrobci potravin v minulosti kritizovali zejména cenový nátlak řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů, či vybírání poplatků. Dodavatelé platí třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letáčcích obchodníků. Zákon naopak kritizovali obchodníci. Podle nich i podle některých odborníků může zákon zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc sníží ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK