Japonské akcie výrazně klesly, vliv čínského jüanu vyprchal

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 23. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes výrazně snížily, a reagovaly tak na nepříznivý vývoj na amerických burzách, které také oslabily. Vliv změny kurzu čínského jüanu, který burzy podporoval hned na začátku týdne, už podle analytiků zcela vyprchal. Na devizových trzích si zisky držel dolar i japonský jen.

Hlavní index Nikkei 225 si dnes odepsal 189,19 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,87 procenta na 9923,70 bodu. Odevzdal tak už všechny zisky, které na vlně euforie nabral v pondělí, kdy vzrostl o 2,4 procenta. Širší index Topix dnes oslabil o 1,5 procenta na 880,84 bodu.

Analytici upozorňují, že se výrazně zhoršil technický výhled trhu, což by mohlo signalizovat další pokles. Hlavní index je nejníže za poslední týden a blíží se důležité hranici podpory. Výhled trhu kazí i problémy, s nimiž se potýká část eurozóny.

Na devizových trzích si udržel většinu zisků jak dolar, tak japonský jen. Tlaku na další pokles naopak čelí euro, ale i další měny, s nimiž je spojeno vyšší riziko. Obchodníci si všímají především problémů v bankovním sektoru v eurozóně a sledují i zasedání měnového výboru americké centrální banky. Od něj se ale změna úrokových sazeb dnes nečeká.

"Začít nakupovat euro je pořád ještě dost těžké pro kohokoli," podotkl k situaci na trhu analytik společnosti Barclays Masafumi Jamamoto. Euro nyní zřejmě bude testovat hranici 1,2255 USD a pokud se nad ní neudrží, otevírá se podle analytiků cesta k jeho propadu až asi na 1,2145 USD.

Euro k dolaru se v závěru obchodování v Tokiu prodávalo za zhruba 1,2271 USD a proti úternímu závěru v New Yorku se jeho kurz téměř nezměnil. Během dne ale kleslo až na 1,2244 USD. Proti japonskému jenu se kurz eura snížil o 0,1 procenta na 110,96 JPY po úterním poklesu o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK