GfK: Spotřebitelská důvěra v Německu se v červenci stabilizuje

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. června (ČTK) - Spotřebitelská důvěra v Německu se v červenci stabilizuje. Uvedla to dnes výzkumná organizace GfK. Dodala, že němečtí spotřebitelé jsou ochotni více utrácet, ačkoli je znepokojují plánované vládní úspory. Index spotřebitelské nálady GfK pro červenec zůstal na červnových 3,5 bodu. Analytici čekali pokles na 3,3 bodu.

"Ochota spotřebitelů nakupovat značně vzrostla," uvedla GfK. "Na druhou stranu debaty o rostoucích finančních břemenech v souvislosti s úsporným balíčkem (německé vlády) jsou pro spotřebitele stále více znepokojivé," dodala. Upozornila, že spotřebitelé jsou o něco optimističtější ohledně vyhlídek domácí ekonomiky díky pokračujícímu poklesu nezaměstnanosti a oslabení eura, jež by mělo podpořit export.

"Není to špatný výsledek vzhledem k obavám z inflace, plánovaným úsporám a krizi eura. Na náladu má příznivý dopad zlepšující se trh práce," řekl ke zprávě GfK analytik Jürgen Michels ze společnosti Citigroup.

Německá kancléřka Angela Merkelová tento měsíc uvedla, že vláda hodlá do roku 2014 ušetřit až 80 miliard eur (zhruba dva biliony Kč), a to snížením výdajů na sociální zabezpečení, zavedením nových daní a zrušením více než 10.000 pracovních míst ve státní správě.

Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky. Země se v polovině roku 2008 propadla do hospodářské recese, ve které setrvala celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce očekává nárůst domácí ekonomiky o 1,4 procenta. V příštím roce počítá vládní prognóza se zrychlením hospodářského růstu na 1,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK