Pražská burza oslabila, stejně jako ostatní evropské trhy

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. června (ČTK) - Pražská burza dnes oslabila, index PX v závěru odepsal 1,91 procenta na 1150 bodů. Dominantní roli hrála silně ztrácející společnost ČEZ, ke které se během odpoledne přidaly další tituly. Kolem 17:00 už oslabovala většina emisí v systému nejobchodovanějších akcií SPAD, vyplývá z údajů burzy. Do dvou procent dnes oslabila i většina ostatních evropských trhů.

Podle Josefa Němého z investičního bankovnictví Komerční banky byla hlavním tématem dnešního obchodování na pražské burze dividenda energetické společnosti ČEZ. Akcie největší české firmy se poprvé obchodovaly bez práva na dividendu z loňského zisku a podle očekávání tak spadly téměř přesně o předpokládanou výši dividendy. Téměř šestiprocentní propad akcií ČEZ tak vysvětluje většinu z dnešního poklesu indexu PX, v němž má ČEZ více než čtvrtinovou váhu. Navíc klesala i většina ostatních titulů.

Dominantní emise ČEZ dnes oslabila v systému SPAD nejvíc, a to o 5,73 procenta na 879,80 Kč. Mezi obchodovanějšími tituly ztrácely také obě banky, rakouská Erste Bank odepsala 0,68 procenta na 728 Kč a Komerční banka oslabila o 0,57 procenta na 3644 Kč. Cenné papíry mediální společnosti CME dnes zlevnily o 4,46 procenta na 460,50 Kč, a ostatní tituly se obchodovaly nanejvýš v řádu desítek milionů korun.

Také hlavní evropské burzy dnes pokračovaly v úterním trendu a dále umazávaly předchozí zisky. Ztrácely opět hlavně energetické a finanční tituly. Mírným růstem otevřely americké indexy, ovšem o zisky rychle přišly. "Negativním impulzem byla zejména data z trhu nemovitostí, když rekordně klesl prodej nových domů v USA," uvedl Němý.

Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den byl podprůměrný a dosáhl necelých 994 milionů korun, přitom průměrný objem obchodů za poslední rok je podle informací Patria Online 1,486 miliardy korun

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK