ODS chce razantnější škrty, partneři jsou opatrní

23.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* ODS chce výraznější škrty, nižší...

...schodek

* Pomoci může lepší výhled ekonomiky

* TOP 09 vidí cíl jako nereálný, razantní reformy až na 2012

Robert Müller

PRAHA, 23.června (Reuters) - Občanská demokratická strana (ODS) hodlá prosazovat v jednáních o budoucí vládě, aby schodek veřejných financí v příštím roce nepřesáhl 3,6 procenta hrubého domácího produktu, uvedli ve středu představitelé ODS.

Tento cíl je výrazně ambicióznější než dřívější předpoklady a vyžadoval by dohodu v rodící se koalici na razantních škrtech.

Ostatní možní vládní partneři jej přitom vidí jako nereálný.

Martin Kocourek, ekonomický expert ODS a možný kandidát na ministra financí, uvedl, že strana hodlá prosadit snížení výdajů o 70,5 miliardy korun, což by zahrnovalo 10procentní redukci platů státních zaměstnanců a sociálních dávek. Potvrdil tak středeční zprávu Lidových novin.

Podle poslance ODS Michala Doktora by rozpočtu mohl pomoci také zlepšený výhled ekonomického růstu.

"Je to kombinace ochoty více škrtat a mírně příznivější prognózy vývoje ekonomiky v Evropské unii, zejména v zemích, na nichž jsme závislí," řekl Doktor agentuře Reuters.

Předseda občanských demokratů a pravděpodobný příští premiér Petr Nečas dříve udával strop pro rozpočtový deficit v roce 2011 na úrovni 4,8 procenta HDP, ovšem s tím, že bude usilovat o ambicióznější snižování. Rozpočet pro letošní počítá se schodkem 5,3 procenta HDP.

Nicméně podle Petra Gazdíka, který vyjednává program budoucí vlády za stranu TOP 09, bude mít kabinet možná problém sestavit rozpočet tak, aby fiskální schodek nepřesáhl hranici 5 procent.

"Zatím to propočítáváme, jestli nám vyjde těch 4,8 procenta, ale obávám se, že by to mohlo být i 5 procent, a pak bychom museli hledat další úspory,"

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl po středečním jednání představitelů vznikající koalice s nynějším premiérem Janem Fischerem a ministrem financí Eduardem Janotou, že výraznější snížení schodku by si vyžádalo strukturální reformy, jež se zřejmě do příštího roku nepodaří stihnout.

Analytici také upozorňují na to, že některé zásadní úspory, zejména v oblasti důchodů či sociálních dávkách, mohou narazit na odpor nejmenšího z koaličních partnerů - Věcí veřejných.

"Ekonomický expert VV Kamil Jankovský odmítl, že se vyjednávači z VV, TOP 09 a ODS dohodli na zmrazení důchodů a doplnil, že se důchodová reforma bude teprve projednávat," uvedla strana Věci veřejné na svém webu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK