Semaško: Bělorusko splatilo dluh za plyn, žádá totéž od Gazpromu

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk/Moskva 23. června (ČTK) - Bělorusko již zaplatilo Rusku svůj dluh za zemní plyn v částce 187 milionů dolarů (3,9 miliardy Kč) a po ruském vývozci plynu Gazprom požaduje, aby svůj dluh za tranzit splatil do čtvrtečního dopoledne. V opačném případě je Minsk připraven zastavit tranzit ruského plynu a ropy do zemí Evropské unie, řekl dnes první místopředseda běloruské vlády Vladimir Semaško.

"Žádám, aby Gazprom zaplatil 260 milionů dolarů Beltrangazu do zítřka 10:00 (9:00 SELČ)," prohlásil Semaško podle agentury Reuters.

Rusko od pondělka začalo kvůli dluhu za plyn snižovat dodávky Bělorusku a dnes již je přísun plynu do země nižší o 60 procent. Minsk na to reagoval omezením ruského tranzitu přes plynovody na běloruském území, což pocítila zatím Litva a ruská Kaliningradská oblast.

Rusko se na zásobování Evropské unie zemním plynem podílí zhruba čtvrtinou. Z toho asi čtyři pětiny posílá přes Ukrajinu, zbytek přes Bělorusko. Gazprom se v úterý dohodl s Ukrajinou, že pokud Bělorusko tranzit skutečně zastaví, pak bude ruský plyn do EU posílat přes ukrajinské tranzitní plynovody.

Gazprom obvinil Bělorusko, že nerespektuje letošní zvýšení cen a platí za plyn stále loňské ceny. Gazprom však také přiznal, že Bělorusku dluží za tranzit ještě více. Vina je ale podle Gazpromu na straně Běloruska, které prý zablokovalo platby od Gazpromu.

Bělorusko za ruský plyn stále platí méně než ostatní zákazníci Gazpromu, vztahy mezi Ruskem a Běloruskem však v posledních měsících výrazně ochladly. Minsk a Moskva dříve uvažovaly o vytvoření celní unie, nakonec se však nedohodly a Rusko uzavřelo celní unii jen s Kazachstánem. Vliv na zhoršení vzájemných vztahů může mít i to, že Minsk poskytl útočiště svrženému kyrgyzskému prezidentovi Kurmanbekovi Bakijevovi, zatímco Moskva podpořila nové kyrgyzské vedení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK