Kurz eura klesl o 0,3 procenta vůči dolaru

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. června (ČTK) - Kurz eura klesl, protože se ve Spojených státech snížil v květnu prodej nových domů a na trhy se vrátila neochota riskovat. Euro nadále oslabují obavy ze situace v bankovním systému eurozóny.

Kurz eura se snížil o 0,3 procenta na 1,2231 USD, když v elektronickém obchodování klesl až na 1,2209 USD. Dolar vůči jenu oslabil o polovinu procenta na 90,09 JPY.

Závislost evropských bank na prostředcích od Evropské centrální banky podtrhla zpráva o tom, že si portugalské banky od ECB půjčily za květen rekordních 35,8 miliardy eur.

"Jak investoři začínají zbavovat svá portfolia rizikovějších aktiv, vidíme opět pokles akcií a nárůst obligací," uvedl obchodník společnosti Tempus Consulting. Přesun zájmu ke kvalitnějším aktivům pak posílil japonskou měnu.

Nyní investoři vyčkávají na rozhodnutí americké centrální banky o úrokových sazbách. Předpokládá se, že sazba zůstane stejná, napsala agentura Reuters.

Prodej nových rodinných domů ve Spojených státech se v květnu po ukončení programu daňových úlev na koupi domu zhroutil a proti předešlému měsíci se propadl o 33 procent na rekordní minimum. Dnešní zpráva ministerstva obchodu USA přinesla mnohem horší výsledek, než se čekalo, a obnovila obavy o vývoj oživení největší světové ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK