Ceny ropy po údajích o růstu zásob v USA klesly k 76 dolarům

23.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. června (ČTK) - Světové ceny ropy dnes odpoledne klesly o zhruba dvě procenta a vrátily se k úrovni 76 dolarů za barel. Ropný trh oslabily údaje o nečekaném růstu zásob ropy ve Spojených státech a prognóza Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která předpověděla, že příštích pět let bude globální nabídka klíčové energetické suroviny více než dostatečná.

Americká lehká ropa zlevnila kolem 17. hodiny SELČ o zhruba 1,70 dolaru na 76,11 dolaru za barel a sestoupila až na 75,17 USD. Severomořská ropa Brent oslabila stejným tempem na 76,30 USD.

Zásoby ropy v USA se minulý týden podle údajů vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) zvýšily o dva miliony barelů, zatímco analytici čekali v průměru pokles o 800.000 barelů. Nárůst zásob však nebyl tak výrazný, jaký v úterý odhadoval soukromý institut API.

Na ceny měla odpoledne negativní vliv i zpráva o nečekaně hlubokém propadu prodeje nových domů na americkém trhu. Zpráva vyvolala obavy z vývoje oživení v největší světové ekonomice.

Ropu již dopoledne oslaboval dlouhodobý výhled IEA, podle něhož celosvětová poptávka po ropě v roce 2015 měla dosáhne 91,9 milionu barelů denně, zatímco kapacita nabídky by se měla zvýšit na 96,5 milionu barelů denně. "Ropný trh bude v příštích několika letech ve znamení uspokojivějších rezervních kapacit, než se předpokládalo v loňském roce," uvedla IEA.

Dodávky ropy by však podle IEA mohlo utlumit zpoždění u nových projektů těžby z hlubokých vod v důsledku rozsáhlého úniku z ropného vrtu BP v Mexickém zálivu. Americký soud v úterý zrušil půlroční vládní zákaz těžby v hlubokých vodách Mexického zálivu, vláda Baracka Obamy však navzdory tomu a v rozporu s doporučeními svých expertů hodlá hledat cesty, jak moratorium znovu prosadit.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 17:01 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent srpen 76,31 78,04 New York - Nymex WTI srpen 76,11 77,83

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK